Film / seriál

Päť mužov a žiadne spomienky

Uväznení
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Predstavte si, že sa zobudíte v neznámom priestore a netušíte, čo ste predtým robili a ako ste sa tam dostali.

Toto nie je začiatok alkoholovej historky, ale premisa mysterióznej drámy Uväznení. Muž, ktorého stvárnil James Caviezel, totiž precitne na podlahe opusteného skladiska a kvôli amnézii ani sám nevie, kto je. A čo už potom štyria ďalší muži v miestnosti. 

Vyzerá to, že došlo k nejakej šarvátke. Jeden z nich je priviazaný ku stoličke, druhý má zlomený nos, tretí je postrelený a visí zo zábradlia na putách a štvrtý má rovnako ako postava Caviezela šrámy a modriny. Postupne nadobúdajú vedomie, nikto z nich si však nevedel spomenúť, kto je a prečo sa ocitol v opustenom, vysoko zabezpečenom skladisku uprostred púšte, z ktorého bez znalosti kódu od mohutných dverí niet cesty von.

Nikomu sa nedá veriť

Päť dezorientovaných a zmätených mužov si rýchlo uvedomuje, že sa nachádza v životu nebezpečnej situácii. Keď začne zviazaný muž volať po vyslobodení, dôjde im, že musel byť spacifikovaný z nejakého dôvodu. V napätej atmosfére padajú obvinenia a nikto si nie je istý, kto je ten zlý a kto dobrý. Nakoniec ani hlavný hrdina netuší, na akej strane vlastne stojí, keď ho ostatní začnú obviňovať, že im zranenia spôsobil on.
 
Do toho tu sú nevysvetlené indície: rozbitý telefón, prázdne puzdro od pištole, skrvavená lopata, kľúče od nejakého auta a zvoniaca pevná linka s neznámym mužom na druhom konci, ktorý pomery ešte viac zamotá.

Únos na krku

Na inom mieste sa zároveň divákovi predstavuje iná situácia: mladá žena pod dohľadom polície vkladá tašku s peniazmi do skrinky na vlakovom nádraží. Je to výkupné za jej uneseného manžela. Pätica mužov potom pri prieskume rozpadnutého skladiska nájde dvojicu dôkazov, ktorá ich spojí s týmto únosom. Stále však netušia, čo sa vôbec odohralo a aké úlohy pri akcii mali. Koniec koncov, jeden z nich predsa musí byť unesená obeť. Relatívne komorné prostredie ponúka unikátnu napätú atmosféru a vystupňovanú drámu, v ktorej by si ani divák nestavil, kto sa nakoniec ukáže byť tým ničomníkom. Tvorcovia postupne dávajú indície a náznaky a diváci sa pomaly s postavami stotožňujú, ako samotní hrdinovia získavajú prvé záblesky spomienok – fragmenty obrazov dejstva pred incidentom, ktorý u všetkých vyvolal bezvedomie a stratu krátkodobej pamäti.

Debut kolumbijského režiséra s hollywoodskym obsadením

Dráma Uväznení je debutom kolumbijského režiséra Simona Branda. Mysteriózny krimi príbeh natočil v Los Angeles a jeho okolí s hviezdnym obsadením. Do úlohy dočasných amneziakov vedľa Jamesa Caviezela obsadil Grega Kinneara, Joea Pantoliana, Barryho Peppera a Jeremyho Sista. V ďalších úlohách uvidíme napríklad Bridget Moynahan či Petera Stormareho. Je výnimočné, že do svojej prvotiny sa mu podarilo zohnať toľko známych tvárí. Ak vám totiž mená nič nehovoria, tváre hercov si pri filme určite vybavíte z mnohých ďalších filmov.
 
Jamesa Patricka Caviezela si väčšina pravdepodobne spojí s úlohou Ježiša v oceňovanom filme Umučenie Krista. Divák tak automaticky môže nadobudnúť dojem, že jeho postava v Uväznených je nevinný svätec, scenár však poskytuje mnoho prekvapení. Vrátane konca, z ktorého budete ešte dlho rozrušení.

Uväznení

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,1 %
Foto PROFIMEDIA

Réžia Simon Brand

Scénár Matthew Waynee

Obsadenie James Caviezel, Greg Kinnear, Bridget Moynahan, Joe Pantoliano, Barry Pepper, Jeremy Sisto, Peter Stormare, Chris Mulkey, Clayne Crawford, Kevin Chapman, Mark Boone Junior, David Selby

Dĺžka 85 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC