Film / seriál

Ona: Aké je milovať počítač?

Ona

Štyridsiatnik Theodore Twombly je osamelý. To vo farebnom napriek tomu melancholickom svete neďalekej budúcnosti filmu Ona nie je nič výnimočné. O to rýchlejšie sa Theo dokáže zamilovať do nového operačného systému svojho počítača a mobilu, ktorý hovorí hlasom Scarlett Johansson a má vlastnú inteligenciu.

Filmy štyridsaťpäťročného amerického režiséra Spika Jonzea nie sú bežné. Väčšinou rozprávajú o osamelých mužoch túžiacich po spojení s druhými, ktorého sa zároveň boja. Zo začiatku Jonze prevádzal na plátno nápady iného osobitého melancholika Charlieho Kaufmanna. Milostné sci-fi Ona si prvýkrát napísal úplne sám podľa vlastného nápadu – a hneď za to tento rok získal svojho prvého Oscara. Na slávnu sošku bol snímok nominovaný v ďalších štyroch kategóriách, vrátane tej za najlepší film. Romanca si k tomu vyslúžila aj Zlatý glóbus za scenár a ďalšie dve nominácie, titul film roka od amerického National Board of Review a rad ďalších ocenení.
Do Ony sa totiž nie je ťažké zamilovať. Film je krásne natočený (kameramanom, ktorý snímal aj thriller Jeden musí z kola von či sci-fi Interstellar). Jeho svet je smutný aj krásny zároveň, premyslený do detailov, presvedčivo mapuje rozvoj technológií a ich vplyv na našu dušu a aj cez svoj sci-fi nádych rozpráva o súčasných problémoch zabezpečených sklamaných dospelých – o nesúrodom dospievaní, strachu z intimity, o neustálej premene vzťahov aj ľudí.
Hlavnú úlohu si zahral Joaquin Phoenix, špecialista na postavy nevyrovnaných outsiderov, tu upokojený v úlohe opusteného muža živiaceho sa písaním osobných listov pre druhých. Vo filme sa stretne s niekoľkými krásnymi ženami, Rooney Marou, Oliviou Wilde a Amy Adams. Len jeho hlavná partnerka nie je na plátne vôbec vidieť, napriek tomu Scarlett Johansson za svoj výkon dostala cenu na festivale v Ríme. Stačil na to jej sexy hlas, ktorý prepožičala Samanthe, novému, výkonnému, inteligentnému operačnému systému s vlastným vývojom a vlastnými emóciami. Ako môže vyzerať vzťah človeka a takého počítača? Pozrite sa na HBO.

Ona

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75.5 %
Foto HBO

Réžia Spike Jonze

Obsadenie Scarlett Johansson, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Chris Pratt, Matt Letscher

Dĺžka 126 min.

Cinemax streda 3. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC