Film / seriál

Odvážna štvorica

Herci v hlavných úlohách

Snáď všetci malí chlapci túžia po dobrodružstve, chcú odhaliť nejaké tajomstvo a stať sa obdivovanými hrdinami. Keď sa takáto príležitosť naskytne štyrom oregonským chlapcom, vydajú sa na cestu, ktorá však úplne prekoná ich očakávania.

Uznávaný režisér Rob Reiner si ako predlohu pre svoj tretí režisérsky počin vybral výbornú knihu majstra v napínaní, Kingove Telo. Filmy, v ktorých hrajú prím detské postavy, nie sú ničím výnimočným, avšak v prípade Pri mne stoj! sa dospelí vo filme len na okamih mihnú. Áno, Kiefer Sutherland a jeho gang tyranov už sú takmer dospelí, ale deväťdesiat percent filmu ťahajú štyria trinásťroční chlapci, z ktorých kamera nespúšťa oko. To musela byť iste fuška, ale Reiner má svoje osvedčené pravidlo: stačí si vybrať tie správne deti a potom ich nechať, nech sú samé sebou. V prípade Pri mne stoj! sa mu to podarilo, a tak pre Wila Wheatona, Rivera Phoenixa, Coreya Feldmana a Jerryho O'Connella znamenal tento film vlastne hviezdny začiatok hereckej kariéry.

Štvorica chlapcov sa vydáva na dvojdenný výlet, aby našli telo mŕtveho mladíka, v snahe stať sa obdivovanými a nebojácnymi hrdinami. Gordie Lachance (Wil Wheaton) je tichý a chudý chlapec s pocitmi nedostatočnosti. K jeho priateľom patrí Teddy Duchamp (Corey Feldman), ktorý má pekne prerezanú pusu a urobí takmer čokoľvek, aby nikto neodhalil, ako veľmi ho trápi nefungujúca rodina. Vern Tessio (Jerry O'Connell) je zase mnohými vysmievaný tučko, ale v partii ho chlapci berú. A konečne Chris Chambers (River Phoenix) je malý rebel a obranca skupiny.

Ich dobrodružstvo začína celkom nevinne a vyzerá to, že chlapci si užijú len fajn výlet. Lenže postupne odhaľujú ďalšie a ďalšie podrobnosti o záhadnej smrti a napätie pribúda podobne ako tieseň v tmavom nočnom lese…

Nech žijú osemdesiatky

Celý príbeh rozpráva Gordie, už ako starší muž, a všetci vieme, že ako plynie čas, spomienky i minulosť sa trochu menia. A tak je Gordie pomerne nespoľahlivý rozprávač, pretože len ťažko môžeme rozlíšiť, čo je pravda a čo nie. Táto neistota dáva filmu šmrnc, pretože môžete čakať, že sa stane prakticky čokoľvek.

Filmy ako The Big Chill (1983) a seriál The Wonder Years (1988), spolu s Pri mne stoj! predstavujú výrazné diela 80. rokov, ktoré sa ohliadajú za prelomom päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, za povojnovou érou, ktorá je vykresľovaná veľmi nostalgicky. Tento príbeh je však okorenený o skvele vystupňované napätie, presne tak, ako to King vo svojich knihách vie. Ak máte radi dobrodružné filmy a občas sa radi bojíte, určite by ste si Pri mne stoj! nemali nechať ujsť.

Zaujímavosť: Stephen King považuje Pri mne stoj! za doteraz najvydarenejšiu filmovú adaptáciu svojej knihy.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Pri mne stoj!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,2 %
Foto HBO

Réžia Rob Reiner

Scénár Raynold Gideon, Stephen King

Obsadenie Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland, Casey Siemaszko, Gary Riley

Dĺžka 85 min.

Cinemax streda 11. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC