Film / seriál

Od súmraku do úsvitu: Stmieva sa na lepšie časy!

Od súmraku do úsvitu
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Robert Rodriguez sa vracia k upírskej gangsterke, ktorú pred rokmi nakrútil s Quentinom Tarantinom. V seriálovej podobe ju rozpráva znova. A inak!

Pred rokmi na sebe nechal testovať experimentálne liečivá, aby za získané peniaze mohol dotočiť svoj prvý film El Mariachi. Dnes má Robert Rodriguez za sebou viac než dekádu úspešnej kariéry, hity ako Desperado, Sin City – mesto hriechu alebo Machete a vlani konečne poslal do kín dlho očakávané pokračovanie Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil. 
V texaskom Austine už dlho funguje jeho vlastné filmové štúdio a nedávno rozbehol aj vlastnú „rebelantskú“ káblovku. Program zložený z kung-fu flákov, akčných strieľačiek, krvavých béčok a kultových hororov vyzerá ako nekonečná slučka v hlave Rodriguezovho dobrého kamaráta Quentina Tarantina. Práve s ním tento režisér-rebel v polovici 90. rokov spáchal zábavnú upírsku gangsterku Od súmraku do úsvitu. A práve tú teraz pre vlastné potreby prekopal do televíznej seriálovej podoby.

Pred súmrakom a po úsvite

„Je to veľká vec, pretože som šéfom celej káblovky,“ vysvetľuje Rodriguez, v čom sa jeho úloha líši od ostatných filmových režisérov, ktorí sa rozhodli venovať energiu seriálom a mini sériám. „Väčšinou sa to robí tak, že k seriálu, ktorý ste pomohli vymyslieť a realizovať, natočíte pilotnú epizódu, aby ste udali tón. Ja som zatiaľ nakrútil štyri diely. K prvému som zároveň napísal scenár, aby bolo jasné, ako sa seriál bude vyvíjať. Dostal som nápad, ako sa odpichnúť od pôvodného príbehu filmu Od súmraku do úsvitu, rozšíriť ho a rozprávať, čo sa dialo predtým aj potom.“
Film Od súmraku do úsvitu začína útekom bratov Geckovcov pred zákonom do Mexika, kde v motorkárskom bare Ceckaté tornádo narazia na démonickú femme fatale Santánico Pandemonium – Salmu Hayek v čiernočiernych bikinách s anakondou rozvlnenou na oblých krivkách, a pajzel plný latinskoamerických upírov. Georgea Clooneyho a Quentina Tarantina v hlavných úlohách seriálu vystriedali D. J. Cotrona a Zane Holtz. Namiesto Salmy sa vlní populárna mexická krásavica, herečka a speváčka Eiza González. Upírskej hávede je tu stále dosť.

Krvavý nový svet

„Už dlho som sa chcel vrátiť k pôvodnému príbehu práve preto, že sa odohráva v Mexiku. Vtedy išlo len o bar napchaný upírmi. Lenže ja som si hovoril, čo keby existoval nejaký kult, mayský mýtus a potvory, čo síce vyzerajú ako upíry, ale v skutočnosti nimi nie sú? Snažil som sa vtedy aspoň naznačiť, že sa to odohráva v oveľa väčšom svete. A potom už som sa k tomu nikdy poriadne nedostal,“ vysvetľuje Rodriguez, ktorý pred začiatkom 21. storočia napriek tomu stihol napísať a vyprodukovať filmové pokračovania Od súmraku do úsvitu 2 a Od súmraku do úsvitu 3: Katova dcéra určené priamo pre uvedenie na videu.
„Seriál sa stal perfektnou príležitosťou celý príbeh prerozprávať, ale trochu iným spôsobom, ktorý bude predchádzať tomu, čo sa bude diať v druhej sérii,“ pokračuje. „Ôsmym dielom sa mytológia začína rozširovať.“ Na prvú trinástku epizód budúci rok nadviaže druhá trinástka, ktorá má potenciál veľmi prekvapiť. K obrovským zmenám však dochádza už počas úvodnej série. Postupne vychádza najavo, že bratia vydedenci Geckovci nie sú jedinými hlavnými hrdinami seriálu. Alebo možno, že hlavnými hrdinami tentoraz nie sú vôbec. „Od súmraku do úsvitu je krimi ságou s nadprirodzenými prvkami. V každom diele,“ zdôrazňuje Rodriguez. „Začína to nenápadne, ale odhalenie má o to väčšiu silu, pretože vás zvedie.“ Ako Santánico Pandemonium.

Od súmraku do úsvitu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 %
Foto AXN

Réžia Robert Rodriguez, Joe Menendez, Eduardo Sánchez, Nick Copus

Obsadenie D.J. Cotrona, Zane Holtz, Eiza Gonzalez, Madison Davenport, Brandon Soo Hoo, Wilmer Valderrama, Robert Patrick

Dĺžka 45 min.

AXN streda 21. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC