Film / seriál

Nikto nie je bez viny

Robert Redford, Meryl Streep a Tom Cruise
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Zasvätený pohľad do zákulisia vysokej politiky, ale aj do fungovania veľkých médií je vždy zaujímavý – prinajmenšom si uvedomíme, že bežne sa k nám dostane iba zlomok pravdy, ktorý toho viac zastiera, než prezrádza. Robert Redford dokázal ako režisér vo svojom filme Hrdinovia a zbabelci prepojiť túto tému s ďalšími dvoma, a to nemenej zaujímavými.

Janine, skúsená reportérka, ktorú už len tak niečo neprekvapí, prichádza do kancelárie senátora Irvinga – sám ju zavolal, aby jej oznámil exkluzívne informácie o jednom významnom strategickom ťahu na poli americkej zahraničnej politiky. Okolnosti sa zdajú byť dosť nezvyklé, Janine sa má na pozore. A nakoniec sa jej podozrenie ukáže byť oprávnené. Bude však môcť oznámiť svoje obavy verejnosti? Alebo ju vedenie preventívne umlčí? A patrí vôbec k náplni jej práce vyslovovať svoj názor na vec?

Paralelne s týmto príbehom sledujeme dvoch vojakov americkej armády, dlhoročných kamarátov a bývalých spolužiakov, ktorí sa práve uprostred najväčšej zimy vydávajú na nebezpečnú akciu hlboko do nehostinných afganských hôr. Komplikácie nastanú už počas úvodnej fázy – a z dobrodružstva sa zrazu stáva krutý boj o život.

A potom sa zrazu ocitáme v pracovni jedného amerického profesora, ktorý si práve pozval na koberček istého veľmi nadaného, ale zjavne v poslednom čase úplne demotivovaného študenta. Todd kedysi javil čulý záujem o politológiu. Potom zrazu prestal chodiť na prednášky a počas rozhovoru sa profesorovi v podstate vysmieva. Čo spôsobilo tento nečakaný obrat?

Film Hrdinovia a zbabelci by sa dal vnímať ako výzva k akcii. Všetky tri dejové línie rozvíjajú variácie na tú istú tému, všetky veľmi dôrazne kladú úplne zásadné otázky ohľadom našej morálnej zodpovednosti. Redford ako skúsený režisér pritom nezostáva u pohodlného, ale bežnému divákovi predsa len dosť vzdialeného príbehu vojakov, ktorí za svoje presvedčenie idú rovno riskovať život. Naopak, prinajmenšom cez Toddov príbeh vám takmer nazerá do obývačky – a pýta sa, čo presne robíte vy, zatiaľ čo sa toto všetko deje. A čo ešte sa bude musieť stať, aby sme sa zdvihli z gauča… Ak vám podobné konfrontácie vadia, asi vám pri tomto filme bude chvíľami trochu nepohodlne.

Na druhej strane, zas tak extrémne apelatívne film v konečnom dôsledku nepôsobí. Najskôr preto, že myšlienkovo neprináša nič moc nové. V tomto ohľade je jednoznačne najslabšia vojnová linka, tu sa divák dočká skôr len priemerných scén, s pribúdajúcim časom navyše stále patetickejších. Naproti tomu iskrivé výmeny názorov medzi absolútne skvelou Meryl Streep v úlohe reportérky a Tomom Cruisom (bohužiaľ tiež skôr priemerným) v úlohe senátora poskytujú lepšie predstavenie, rovnako ako profesor (toho si zahral priamo Robert Redford a úloha mu padla ako uliata, to sa musí nechať) so svojím apatickým žiakom.

Film drží nad vodou hviezdne obsadenie a chvíľami naozaj živé konverzačné prestrelky, takže sa nudiť nestihnete – skromná stopáž v kombinácii s rýchlo sa striedajúcimi dejovými líniami vás jednoducho nenechá odpadnúť. Náročnejší divák však zrejme zistí, že tomu predsa len trochu chýba hĺbka…

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Hrdinovia a zbabelci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,9 %
Foto Film+

Réžia Robert Redford

Scénár Matthew Michael Carnahan

Obsadenie Robert Redford, Meryl Streep, Tom Cruise, Peter Berg, Michael Peña, Derek Luke, Tracy Dali

Dĺžka 92 min.

Film+ nedeľa 19. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC