Film / seriál

Nebraska: Otec a syn na ceste za miliónom

Nebraska
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Jediný titul z osmičky nominovanej vlani na Oscara za film roka v slovenských kinách chýbal. Pritom čiernobiely road movie o vzťahu senilného otca a jeho nevyzretého syna patrí k najlepším filmom Alexandera Payna, tvorcu obľúbenej Bokovky.

Hlavný hrdina filmu Nebraska žije v Montane – do Nebrasky sa ale chce za každú cenu dostať, aby si tam vyzdvihol milión dolárov. To, že sa nechal zmiasť reklamným listom a peniaze v skutočnosti nevyhral, mu nikto nedokáže vyhovoriť. A tak jeho syn nakoniec vezme auto, aby na miesto otca zaviezol a utiekol tak od vlastných vzťahových problémov. Cesta vedie cez zastávku u príbuzných v rodnom meste, kde otcovi ostali nejaké nevybavené účty.  
 
Rodák z Nebrasky Alexander Payne patrí už dlho medzi hviezdy amerického nezávislého filmu. Začal v 90. rokoch cynickými komédiami kritizujúcimi média, politiku a ľudskú vypočítavosť, pokračoval známejšími pohľadmi na mužskú krízu neskorého a stredného veku, v prípade Schmidtovho príbehu a Bokovky ešte celkom nemilosrdnými, v prípade Deti moje s Georgeom Clooneym už s hollywoodskym nádychom. Znepokojivú tendenciu komerčnieť ale uťal práve Nebraskou, najskromnejším z jeho filmov.
 
Do hlavnej úlohy chcel režisér už pri čítaní scenára obsadiť Brucea Derna, v tom čase zabudnutého otca Laury Dern, s ktorou Payne spolupracoval na svojom debute Občianka Ruth. Pretože ale štúdio chcelo pôvodne väčšiu hviezdu typu Genea Hackmana, ešte nejakú dobu trvalo, kým mu úlohu mohol naozaj ponúknuť. „Bruce je v tom správnom veku a tiež vie byť zároveň prostý a nepríjemný. A je to cool herec. A tiež som už roky nevidel na plátne žiadne jeho veľké predstavenie a bol som zvedavý, čo dokáže. Navyše to je veľmi príjemný chlapík,“ vysvetľoval potom režisér, prečo si vybral práve herca, ktorého kariéra vyvrcholila na konci 70. rokov oscarovou nomináciou za film o vietnamských veteránoch Návrat domov. Nebraska Dernovi v 77 rokoch nečakane priniesla ešte väčší úspech. 
 

Ocenená Nebraska

6 nominácií na Oscara – za najlepší film, réžiu, scenár, kameru a herecké výkony Brucea Derna a June Squibb. 5 nominácií na Zlatý glóbus. 3 nominácie na cenu BAFTA. Cena pre Brucea Derna ako najlepšieho herca na festivale v Cannes a ďalších 36 výhier a 103 nominácií.

Nebraska

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Alexander Payne

Obsadenie Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach, Missy Doty, Mary Louise Wilson

Dĺžka 110 min.

HBO štvrtok 12. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC