Film / seriál

Náš vodca: Keď sa experiment zvrtne

Náš vodca
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Že by ste sa nikdy nenechali zmanipulovať do násilia na nevinných ľuďoch, za žiadnych okolností neobliekli čiernu uniformu s umrlčou lebkou? To si jedna trieda stredoškolákov myslela tiež.

V roku 1967 to v Amerike vrelo. Vrcholil boj za zrovnoprávnenie ľudí tmavej pleti aj proti vojne vo Vietname. Nositeľmi spoločenských zmien boli mladí ľudia, ktorí si nechávali narásť demonštratívne dlhé vlasy a žili veršami Boba Dylana alebo Jima Morrisona. Kvetinová mládež ťažko mohla pochopiť, ako sa generácie ich rodičov a prarodičov mohli dobrovoľne vydať neslobode a v mene nejakých absurdít páchať strašné zločiny.
 
Vetou „my by sme toto nikdy neurobili“ odbila Rona Jonesa aj jeho trieda, učiteľovi však znela povrchne a povýšenecky. Svojim žiakom na strednej škole v kalifornskom Palo Alto sa rozhodol dokázať, že každý je všetkého schopný. Nasledujúca hodina preto pripomínala skôr vojenský výcvikový tábor. Jones nariadil, že všetci musia sedieť rovno a plne sa sústrediť na látku. Kto nespolupracoval alebo sa Jonesovmu autoritatívnemu vystupovaniu smial, bol potrestaný ďalšími úlohami a zosmiešnením. 
 

Ako vzniká fanatická vlna

Učiteľa prekvapilo, ako rýchlo sa nový režim ujal, a rozhodol sa pokračovať. Pred ďalšou hodinou po triede rozvesil plagáty s heslom „Sila disciplínou, sila spoločenstvom, sila akciou, sila hrdosťou.“ Trieda už nie je bandou znechutených puberťákov, povedal svojim žiakom, ale hnutím menom Tretia vlna. Vonkajší svet upadá do sebectva a chaosu, ale oni ho zachránia, sú na to vyvolení. V škole i mimo ňu sa budú zdraviť zdvihnutou pažou. Trieda sa pritom proti Jonesovi nevzbúrila, na tretiu hodinu experimentu naopak prišli noví študenti a ešte ten večer hnutie narástlo na 200 členov. Všetci dostali členské preukazy a úlohy, napríklad kreslenie plagátov či bránenie ostatným študentom vo vstupe na Jonesove hodiny. Učiteľ sa nestačil čudovať, keď za ním študenti sami od seba začali chodiť a hlásiť priestupky svojich spolužiakov proti pravidlám hnutia.
 
Štvrtý deň experimentu im oznámil, že sú súčasťou celoamerického hnutia, ktoré nasledujúci deň verejne oznámi svoju existenciu a lídra, kandidáta na prezidenta. Nadšení žiaci teda pripravili veľké zhromaždenie v školskej telocvični a poslušne čakali na svojho vodcu. Ako to dopadlo sa dozviete vo filme, ktorý v septembri vysiela stanica FilmBox, podobných pokusov sa každopádne uskutočnil celý rad.

Náš vodca

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,3 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Dennis Gansel

Obsadenie Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul, Elyas M‘Barek, Jacob Matschenz, Max Mauff, Cristina do Rego, Ferdinand Schmidt-Modrow, Amelie Kiefer, Odine Johne

Dĺžka 110 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC