Film / seriál

Muž z ocele: Superman sa konečne vrátil

Muž z ocele
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Tomu sa hovorí nezaspať na vavrínoch. V Mužovi z ocele je toľko akcie, koľko sme nezažili ani v posledných troch filmoch s Batmanom dokopy. Nové dobrodružstvo Supermana je také nabité, že pri ňom jednoducho nezaspíte.

A ako sa príbeh o príchode najslávnejšieho mimozemského superhrdinu na našu planétu začína odohrávať pred očami – znovu a tentoraz trochu inak, zaspať je samozrejme to posledné, čo by ste si priali. Kreatívny tím spojený s úspechom trilógie Temného rytiera stiahol z Muža z ocele ikonické ale notoricky smiešne červené slipy navlečené na kostýme a proste ho pretavil do modernej podoby.
 

Najvýznamnejšia udalosť v dejinách

„Pristúpili sme k Supermanovi, ako keby nešlo o film podľa komiksu, ale ako by bol skutočný,“ hovorí scenárista a producent David S. Goyer. „Je to vlastne to isté, čo sme urobili s Batmanom a čo sa teraz zdá ako niečo revolučné. Predtým sa väčšina superhrdinských filmov točila jednoducho ako superhrdinské filmy. Však viete: Batman s Adamom Westom alebo Dick Tracy,“ spomína Goyer na pestrofarebnú minulosť. Nápad na nového Supermana sa zrodil počas jeho spolupráce s batmanovským režisérom Christopherom Nolanom, ktorý v prípade Muža z ocele prijal povinnosti producenta. Počas písania scenára k hitu Temný rytier povstal zakopli o autorský blok. A len tak pre srandu v tú chvíľu vyplodili dva odseky nápadov, ako by sa dal pojať Superman, keby býval v Batmanovom zmodernizovanom svete.
 
„Došlo mi, že keby Superman naozaj existoval, v prvom rade by jeho príbeh bol o prvom kontakte,“ pokračuje Goyer. „Je to mimozemšťan. Ľahko si môžete predstaviť, že by na supermanovom mieste stál E.T. Keby svet zistil, že existuje, bola by to tá najvýznamnejšia udalosť v dejinách ľudstva.“ Doslova by to bolo SUPER, čo je prístup komiksového „špecialistu“ Zacka Snydera, ktorý po 300 a Strážcoch po počiatočnom váhaní prijal Muža z ocele za svojho. „Superman existuje. To je celkom bomba,“ zdôrazňuje. „Či už je to Superman, Kal-El alebo Clark Kent, chceli sme, aby bol viac cool.“
 

Temnota je najhustejšia pred úsvitom

Mužom z ocele sa stal Henry Cavill. Brit dovtedy známy hlavne z historického seriálu Tudorovci, nemá rád v dnešnej dobe populárne slovíčka „temný“ a „temnejší“, alebo keď sa nimi nejaká nová verzia niečoho známeho začne oháňať. Ale aj on uznáva, že v porovnaní s Mužom z ocele mali predchádzajúce supermanovské filmy od prvého (druhého, tretieho a štvrtého) so slávnym Christopherom Reevom až po rozporuplné nostalgické ohliadnutie Superman sa vracia trochu ľahší tón. Pretože sa príbeh naozaj odohráva v rovnakom filmovom svete, v ktorom existuje aj Temný rytier Batman, bolo to nevyhnutné.
 
V čase, keď konkurenčné štúdio Marvel veselo boduje s Avengers a spol., ich sólo aj tímovými dobrodružstvami, je načase, aby s tým Warner Bros. a komiksové vydavateľstvo DC Comics niečo urobili. Temný rytier už koniec koncov nie je najúspešnejším komiksovým filmom všetkých čias – titul mu vyfúkli práve Avengers (viac už zarobil len Avatar a Titanic). Muž z ocele je prvým krôčikom na zatiaľ dlhej ceste. Po jeho úspechu Zack Snyder a David S. Goyer chystajú na rok 2016 pokračovanie Batman v Superman: Dawn of Justice a na rok 2017 vlastnú superhrdinskú týmovku Justice League. Heroický súboj dvoch najväčších komiksových vydavateľstiev sa po desaťročiach presúva na filmové plátna a televízne obrazovky. Muž z ocele je pádnym dôkazom toho, že fanúšikovia a diváci z toho budú len ťažiť.

Muž z ocele

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,6 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Zack Snyder

Scénár David S. Goyer

Obsadenie Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Diane Lane, Kevin Costner, Michael Shannon, Dylan Sprayberry, Antje Traue, Harry Lennix

Dĺžka 143 min.

HBO nedeľa 26. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC