Film / seriál

Mr. Holmes: (ne)starnucí hrdina

Mr. Holmes

Mr. Holmes je filmom, ktorý ukazuje slávneho detektíva úplne inak – ako senilného starca, ktorý odišiel na malebné vidiecke sídlo na anglickom pobreží, kde sa venuje včelám a snaží sa urovnať si spomienky.

Píše sa totiž rok 1947 a deväťdesiatročný Holmes je už dávno bez Dr. Watsona. Jeho myseľ slabne a prípady, ktoré mu zostávajú vyriešiť, sú skôr intímneho charakteru. Žiadne efektné vraždy, alebo zložité sprisahania nečakajte: len tiché hádanky pamäti.

Režisér Bill Condon nakrútil tento film podľa románu Mitcha Cullina. Holmesov príbeh na sklonku jeho života je vlastne priesečníkom niekoľkých osudov i časových rovín. Pohybuje sa v širokom priestore, od chaty, kde Holmes (Ian McKellen) trávi čas so svojou gazdinou, pani Munro (Laura Linney), vojnovou vdovou a jej malým synom, Rogerom (Milo Parker), film občas preskočí do minulosti k tridsať rokov starému prípadu z Londýna a nakoniec aj do nedávneho obdobia do Japonska. Po prvej svetovej vojne totiž Holmes sledoval vydatú ženu (Hattie Morahan), ktorej manžel (Patrick Kennedy) mal podozrenie, že je mu neverná. Neskôr v Japonsku stretol pre zmenu amatérskeho bylinkára (Hiroyuki Sanada) a odhalil jeho rodinné tajomstvo. Na vidieku potom Holmes bojuje so zradnou pamäťou, všetko sa mu začína zlievať dokopy. Jediný, kto ho teraz počúva je malý Roger.

Holmes je ako vždy v centre diania, všetko sa točí okolo neho (aj keď teraz ho jeho legendárne dedukcie sklamávajú). V hlavnej úlohe exceluje Ian McKellen. Jeho Holmes pôsobí tvrdo ako skala, jeho angličtina je ako vystrihnutá z učebnice rétoriky a stále je mu vlastná irónia a vyžaruje z neho neuveriteľná charizma. Nie je teda ťažké predstaviť si, že z neriadenej strely v podaní Benedicta Cumberbatcha, ktorý Sherlocka stvárnil v seriáli BBC, sa stal tento starnúci podivín. (To isté sa nedá povedať o akčnej filmovej verzii, kde hrá Robert Downey Jr.).

Film naznačuje, že existuje ešte veľa toho, čo o Sherlockovi Holmesovi netušíme. Áno, stále je neskutočne domýšľavý, keď vlastne odmieta zostarnúť ako legendárny detektív, a tak si upravuje niektoré Watsonove výmysly. Ale ako človek, ako už skúsený a starý muž na dôchodku ukazuje aj iný, ľudský rozmer. Keď sledujeme McKellena ako múdreho muža s vybraným správaním, ktorý má však stále iskru v oku, je jasné, že Holmesov životný príbeh je oveľa zaujímavejší a spletitejší než ktorýkoľvek z trestných činov, ktorý kedy musel vyriešiť. Film Mr. Holmes nie je klasickým Sherlockom, ako ho poznáme z kníh a filmov, je to skôr komorná dráma o veľkom mužovi, ktorý sa musí zmieriť sám so sebou.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Mr. Holmes

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,8 %
Foto Cinemax

Réžia Bill Condon

Scénár Jeffrey Hatcher, Mitch Cullin (kniha)

Obsadenie Ian McKellen, Milo Parker, Laura Linney, Hattie Morahan, Patrick Kennedy, Hirojuki Sanada, Roger Allam

Dĺžka 103 min.

pondelok 13. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC