Film / seriál

Most špiónov

Tom Hanks
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Most špiónov je takmer neuveriteľný príbeh o odvahe jedného amerického právnika, ktorý počas najvyhrotenejšej fázy studenej vojny dokázal zachrániť dvoch občanov USA z pazúrov sovietov. Zápletka síce pôsobí až rozprávkovo, ale celý film je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa v roku 1957 naozaj stali.

Druhá svetová vojna síce skončila pred viac než desiatimi rokmi, medzi USA a ZSSR sa však odohráva oveľa zhubnejší spor, kvôli ktorému svet na oboch stranách železnej opony upadá do obrovskej paranoje. Studená vojna znamenala hlavne neustále pátranie po špiónoch, hysterický boj proti komunizmu a hroziacu jadrovú katastrofu. V takejto atmosfére v roku 1957 FBI v New Yorku zatýka ruského agenta Rudolfa Abela, ktorý riadi celú sieť špiónov po Amerike a odosiela do Moskvy dômyselne kódované správy. Pretože však Američania ctia svoj demokratický systém, chcú Abelovi dopriať spravodlivý súd. K jeho obhajobe preto povolajú renomovaného právnika z Brooklynu Jamesa Donovana (Tom Hanks) a očakáva sa, že celý súd prebehne skôr „aby sa nepovedalo“. Lenže Donovan so svojím klientom nadviaže zvláštny vzťah a začne sa zaujímať o jeho súkromný život. V Amerike je za zradcu, pretože Abela odmieta poslať na smrť.

Celá situácia sa skomplikuje vo chvíli, keď je nad Ruskom zostrelené tajné americké špionážne lietadlo a jeho pilot Francis Gary Powers je v ZSSR odsúdený na desať rokov väzenia. Američania sa boja, že ich vojak psychicky neunesie teror a mučenie ruských agentov, a rozhodnú sa preto uzavrieť s Rusmi „obchod“. Vymenia Abela za Powersa a celú výmenu bude na mieste riešiť práve James Donovan. Situácia sa ale samozrejme ešte skomplikuje…

Most špiónov je zatiaľ posledným hraným filmom z dielne režiséra Stevena Spielberga. Do hlavnej úlohy obsadil osvedčeného Toma Hanksa, s ktorým už spolupracoval napríklad na filme Terminál. Hanks je vo svojej úlohe tradične veľmi civilný a uveriteľný, ale celý film si pre seba tak trochu kradne Mark Rylance v úlohe ruského špióna Abela. Ten je v jeho podaní úplne dokonalou kombináciou odmeranosti a skrytých emócií, až sa divák pristihne pri tom, že je mu agenta vlastne ľúto. Spielbergovi sa tak vo filme podarila zásadná vec – neukazuje jasne, čo je dobro a čo je zlo, podáva skôr výpoveď o tom, že studená vojna výrazne ovplyvňovala životy všetkých ľudí na oboch stranách železnej opony. Tomovi Hanksovi sa opäť už po niekoľkýkrát podarilo stvárniť obyčajného „hrdinu z ľudu“, ktorý divákovi nie je ľahostajný. Most špiónov je tak naozaj plastické svedectvo o období pred 50 rokmi, v ktorom sa všetci báli vlastného tieňa.

„Pozri Steve, viem, že Rusi nie sú blázni, ani my nie sme blázni. A nikdy to tak nebude.“ To bola veta, ktorú povedal režisérovi jeho otec, keď sa ho v detstve na priebeh studenej vojny vypytoval. Táto veta zaznie aj vo filme. „Je to veľmi verný obraz môjho detstva. O vojne sa hovorilo všade, v rádiu, v televízii, stále,“ dodáva k tomu Spielberg s tým, že scény malého syna právnika Donovana, ako sa s otcom rozpráva o vojne, sa v jeho detstve skutočne odohrávali. Spojil svoje vlastné zážitky so skutočným príbehom ruského špióna, a vznikla tak pozoruhodná špionážna dráma.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Most špiónov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,2 %
Foto HBO

Réžia Steven Spielberg

Scénár Ethan Coen, Joel Coen, Matt Charman

Obsadenie Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, Austin Stowell, Domenick Lombardozzi, Sebastian Koch

Dĺžka 135 min.

HBO pondelok 7. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC