Film / seriál

Million Dollar Baby: Posledný tvrďas Hollywoodu

Million Dollar Baby
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Clint Eastwood je pre mnohých stále hlavne herec, zosobnenie westernového hrdinu. Pritom v kinách práve boduje jeho už tridsiaty štvrtý režisérsky počin vojnová dráma Americký ostreľovač.

Eastwood je nezabudnuteľný ako bezmenný hrdina špagetových westernov Sergia Leoneho. Ako málovravný hrdina divokého západu alebo policajt prezývaný Drsný Harry sa stal ikonou tradičného chlapáctva. O nič menej úctyhodné však nie je ani jeho režisérske portfólio, veď na režisérsku stoličku sa prvýkrát posadil už pred viac než štyrmi desaťročiami.
 
Clinton Eastwood sa narodil v San Franciscu v roku 1930 do robotníckej rodiny. Po technickej strednej vystriedal snáď všetky menej kvalifikované povolania, kým na chvíľu zakotvil v armáde ako plavčík a inštruktor. K filmu sa dostal v roku 1955 ako komparz, a to hlavne vďaka svojej výške meter deväťdesiattri. Na prvom kastingu ale bolo Eastwoodovi povedané, že hrá moc meravo. Navyše sa režisérovi nepáčilo, ako artikuluje. Jeho syčanie drsných hlášok cez zuby sa však nakoniec stalo legendárnym. 
 

Lepší režisér než herec?

Na začiatku sedemdesiatych rokov už bol Eastwood medzinárodnou hereckou hviezdou a vlastnil produkčnú spoločnosť, s ktorou sa pustil do svojej prvej réžie, psychologického thrilleru Zahraj mi tajomne (1971). Prvým vrcholom Eastwoodovej režisérskej dráhy bola temná westernová dráma Nezmieriteľní, ktorá bola v roku 1992 ocenená hneď štyrmi Oscarmi, okrem iného za najlepší film a réžiu. Rovnako tak dráma Million Dollar Baby v roku 2004 získala sedem oscarových nominácií, z ktorých štyri premenila. Vedľa sošiek za najlepší film a réžiu udelila porota Oscara aj Hillary Swank za hlavnú úlohu boxerky z chudobných pomerov a Morganovi Freemanovi za najlepšiu vedľajšiu úlohu.

Million Dollar Baby

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85.5 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Clint Eastwood

Obsadenie Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Mike Colter, Lucia Rijker, Anthony Mackie

Dĺžka 132 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC