Film / seriál

Mikulášove šibalstvá: Malý veľký hrdina

Mikulášove šibalstvá
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Už päťdesiatpäť rokov bavia príhody deväťročného Mikuláša malých aj veľkých. Ušatý chlapec ukazuje, ako sa vysporiadať s rôznymi situáciami, ktoré detstvo prináša, a vtipne glosuje svet dospelých.

V prvej filmovej adaptácii legendárneho komiksu sa Mikuláš dozvie, že jeho mama čaká bračeka. Nie je to pre neho príliš radostná novina, dostane strach, že ho rodičia prestanú mať radi. Čo keď sa Mikuláša rovno zrieknu, ako v rozprávke o Palčekovi? Pretože deťom v jeho veku často chvíľu trvá, než príchod súrodenca prijmú, odnesú si z príbehu mnohé aj rodičia.
 
Film režiséra Laurenta Tirarda zaznamenal veľký úspech vo svete aj doma, kde do kín prilákal päť a pol milióna divákov. Niet sa čomu diviť, na Mikulášovi vyrástli celé generácie Francúzov. Tento rok v lete mal premiéru druhý hraný film. 
Jeho duchovným otcom je René Goscinny, ktorý tiež stvoril nepoddajného Gala Asterixa a je spoluautorom kovboja Lucky Lukea, najťažšieho fajčiara vo svete kreslených postavičiek. Pri Mikulášovej kolíske stála tiež francúzska kresliarska legenda Jean-Jacques Sempé, ktorého karikatúry vychádzali v najprestížnejších francúzskych médiách aj napríklad New York Times.
 
Komiksových kníh s Mikulášovými príbehmi do roku 1965 vzniklo päť a v mnohých rodinách boli dedené z generácie na generáciu podobne, ako u nás zažltnuté zošity s Rýchlymi šípmi. Ako oni však aj Mikuláš pomaly ustupoval novším detským hrdinom, nebyť fanúšikov, ktorých pred mnohými desaťročiami vychoval.
Skôr nostalgické vydanie osemdesiatky dosiaľ knižne nepublikovaných príbehov v roku 2004 oživilo záujem o Goscinnyho postavičku. O dva roky neskôr vyšiel ďalší zväzok a dnes osemdesiatdvaročný Sempé – Goscinny zomrel v roku 1977 – sa nechal vylákať späť za kresliarsky stôl, aby nakreslil ďalšie dve zbierky úplne nových príhod. Popri spomínaných dvoch filmoch vznikol aj animovaný seriál.
 
Nicolas, ako sa volá v origináli, teda zažíva veľký comeback. Napriek tomu, že sa odohrávajú na začiatku šesťdesiatych rokov, nestrácajú pôvodné ani nové príbehy Mikuláša nič zo svojho kúzla. Svojim deťom ich bezpochyby budú čítať alebo púšťať aj Mikulášovi dnešní rovesníci.

Mikulášove šibalstvá

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76.1 %
Foto FilmBox

Réžia Laurent Tirard

Obsadenie Maxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad, Sandrine Kiberlain, François-Xavier Demaison, Michel Duchaussoy, Daniel Prévost

Dĺžka 91 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC