Film / seriál

Mikrób & Gasoil

Mikrób & Gasoil

Veselý francúzsky road movie o dvoch kamarátoch, ktorí sa rozhodnú vzoprieť nude, ktorá ich čaká počas letných prázdnin na dovolenke s rodičmi, veľmi neobvyklým spôsobom.

Žiaci strednej školy Daniel a Théo popularitou medzi ostatnými práve nevyčnievajú a obaja sú svojím spôsobom outsideri. Štrnásťročný Daniel, ktorý má už od dvoch rokov prezývku Mikrób, do triedy nezapadá, je moc malý, má dlhé vlasy a všetci si ho pletú s babou. Théo, ktorý sa čerstvo prisťahoval a ktorému všetci hovoria Gasoil, pretože smrdí po benzíne, zase naopak všade vyčnieva. Aj keď je oveľa ostrieľanejší než jeho rovesníci (ktorí mu to dávajú zožrať), nevýrazný a nesmelý Mikrób ho zaujme a stávajú sa z nich priatelia. Posledný deň školy síce znamená pre oboch teenagerov koniec šikanovania, ale nie trápenia. Čakajú ich totiž dva mesiace prázdnin s ich rodinami, čo je vyhliadka, ktorá ich vôbec neláka. Ako sa ale vyhnúť nudnej rutine a zažiť niečo výnimočné? Čo takto zhmotniť sny o absolútnej slobode cestovať kamkoľvek, kam sa im len zachce?

Za filmom (aj jeho scenárom) o dvoch chlapcoch, čo si jednoducho chcú užiť trochu srandy, stojí Francúz Michel Gondry, ktorý je známy nielen vo svojej krajine, ale uspel aj za veľkou mlákou v Hollywoode. Slávu si vydobyl romantickým fantasy Večný svit nepoškvrnenej mysle s Jimom Carreym a Kate Winslet a komédiou Prosíme pretočte s Jackom Blackom. Mikrób a Gasoil má výhradne francúzske obsadenie, najznámejším menom je Audrey Tautou, známa všetkým ako Amélia z Montmartru, ktorá s Gondrym spolupracovala aj na jeho predchádzajúcom filme Pena dní. Tu si zahrala mierne otravnú, starostlivú a veľmi zvedavú matku Mikróba, ktorá moc nerešpektuje jeho súkromie a o svojom chlapčekovi chce vedieť úplne všetko.

Ústrednú dvojicu stvárnili Ange Dargent a Théophile Baquet, pre prvého menovaného to bol úplne prvý film, Théophile už sa predtým v jednom objavil – v Gombíkovej vojne. Na začiatku divák sleduje snahy Mikróba a Gasoila postaviť pomerne zvláštne vozidlo, ktoré je nakoniec hybridom karavanu a záhradného domčeka zostaveného z motora z kosačky a pár drevených lát. Aj keď sa obaja vydávajú na cestu až po prvej polovici filmu, stojí to za to. Dobrodružný road trip za slobodou po Francúzsku totiž neposkytuje len pocit voľnosti, ale aj najrôznejšie výzvy (ako je napr. policajná kontrola). Prežije priateľstvo oboch chlapcov túto šialenú jazdu?

Letný road movie o hľadaní slobody od jednej z najvýraznejších osobností francúzskej kinematografie je optimistický a ponúka vtipné dialógy aj situácie a sympatických hlavných hrdinov.

 

Mikrób a Gasoil

Film / seriál
Hodnotenie FDB 10 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Michel Gondry

Scénár Michel Gondry

Obsadenie Ange Dargent, Théophile Baquet, Diane Besnier, Audrey Tautou, Vincent Lamoureux, Agathe Peigney, Douglas Brosset

Dĺžka 103 min.

Rok 2015

utorok 28. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC