Film / seriál

Mestečko Haven: Neočakávaný zvrat v každom druhom diele

Mestečko Haven

Je živá? Je mŕtva? Je preč! Piata séria Mestečka Haven prichádza s novým tajomstvom, bez hlavnej hrdinky, zato s dvojnásobnou várkou epizód.

Nikto nič nevie. Isté je len jedno. Kým predchádzajúce štyri roky sa mysteriózna stálica inšpirovaná knižkou Chlapec z Colorada od majstra tajomstva a hrôzy Stephena Kinga musela uspokojiť vždy s trinástkou epizód, piata séria sa prekvapivo dočkala dvojnásobného počtu. S novou „posilou“ prichádza do Mestečka Haven aj nová zodpovednosť. „Nemali sme ani tušenie, ktorým smerom sa vydáme alebo čo sa bude diať,“ hovorí Lucas Bryant.
 
Brent ako miestny policajný vyšetrovateľ Nathan Wuornos tvorí perfektnú dvojicu s nadanou agentkou FBI Audrey Parker (Emily Rose). Spoločne riešia záhadné prekliatia, ktoré sa dotýkajú miestnych obyvateľov. Nathan napríklad nedokáže na dotyk nič cítiť a jeho kamarát šerif Dwight (Adam Copeland) priťahuje guľky ako magnet. Audrey medzitým bojuje so stratenou minulosťou a vlastnou diabolskou osobnosťou. Teda za predpokladu, že už to nemá za sebou. Štvrtá séria pre ňu totiž rozhodne neskončila dobre.
 

Zásadný otáznik

Napriek monštruóznemu dvojnásobnému počtu 26 dielov nikto z hercov nemal tušenie, čo sa bude v piatej sérii Mestečka Haven odohrávať. Novo sa natáčali vždy dve epizódy naraz a ich dej teraz na seba nadväzuje. Každý druhý diel preto končí nečakaným zvratom, ktorý má divákov o to viac nalákať späť k obrazovke. „Namiesto toho, aby sme sa museli každý týždeň rýchlo a nekompromisne vysporiadať s prekliatím, máme teraz viac času zaoberať sa, ako to naše postavy ovplyvňuje,“ vysvetľuje Bryant.
 
Najzásadnejší otáznik ale podľa očakávania visí nad návratom Audrey – a jej zlého alter ega Mary. Nathan a spol. sa v prvom rade musia vyrovnať s tým, že Audrey podľa všetkého zmizla. Je mŕtva? Žije? Ak áno, kedy sa vráti? Emily Rose, ktorá hrá Audrey aj Maru, má vďaka predchádzajúcim sériám s rôznymi hrdinkami bohaté skúsenosti. Piata séria pre ňu napriek tomu môže byť najväčšou výzvou. Vrátiť sa do Mestečka Haven v úlohe niekoho iného než je Audrey Parker, dokonca v úlohe úplne inej entity, je určite zaujímavé. Rose súhlasí: „Dať život novej hrdinke je vždy veľké dobrodružstvo.“
 

Stratená hrdinka

Puntičkárski fanúšikovia seriálu by mohli podotknúť, že skutočnú Audrey už Mestečko Haven nezažilo pekne dlho – snáď od konca tretej série? Ešte než sa zjavila Mara, bola identita hlavnej hrdinky spojená s jej predchádzajúcou inkarnáciou. Prichádza s radikálnou zmenou formátu seriálu tiež veľká zmena pre nešťastnú stratenú agentku FBI? Určite. Skutočnou otázkou totiž je, či na klasickom seriálovom plašení niečo nebude a nenastal prevrat. Proste či hlavnú hrdinku, ktorá v seriáli tak či onak od začiatku nechýbala, skutočne definitívne neskolila zubatá.
 
„Druhá polovica epizód piatej série má inú atmosféru,“ prezrádza Rose. „Je to vzrušujúce. Bola som veľkou fanúšičkou Nezvestných a dodnes si pamätám, ako zistili, že existuje ešte jedna celá skupina ďalších ľudí – úplne to zmenilo perspektívu všetkého, čo sa do tej doby dialo. Je paráda, keď to seriál dokáže. Druhá trinástka dielov Mestečka Haven bude mať svoj vlastný tón.“ Ale pokiaľ ide o Nathana, od začiatku seriálu ostáva zrejme jedinou nemennou konštantou, ktorej sa dá chytiť. Tak to aspoň vidí Bryant: „S Nathanom je to vždy o jednom a tom istom: zakaždým chce získať trochu viac Audrey Parker.“ Nech už v akejkoľvek podobe.

Mestečko Haven

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 %
Foto Universal

Réžia Tim Southam, Rachel Talalay

Obsadenie Emily Rose, Lucas Bryant, Nicholas Campbell, Eric Balfour, Richard Donat, John Dunsworth, Mary Colin Chisolm

Dĺžka 60 min.

piatok 13. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC