Film / seriál

Mamon: Pravdu nájdeš medzi riadkami

Mamon
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď ide na HBO niečo z vlastnej tvorby, je to záruka kvality. Akoby Zdeněk Pohlreich nalepil na obrazovku svoju povestnú nálepku. Je skvelé, že si na HBO môžeme pomaly začať zvykať aj na české a slovenské seriály.

Mamon je kriminálny thriller, ktorého hlavným hrdinom je investigatívny novinár. K jeho pôsobivosti prispieva nielen atraktívny žáner, ale predovšetkým napínavý dej a jednotlivé postavy, ktoré vychádzajú z kontextu ekonomickej, politickej a spoločenskej reality posledných tridsiatich rokov.
 
Česká verzia úspešného nórskeho seriálu Mammon sa točí okolo privatizácie fiktívneho energetického gigantu Central Energy. Postavy, ktoré sú vtiahnuté do nebezpečnej hry, musia navyše čeliť vlastnej minulosti. Linka rodinnej drámy vychádza z príbehu bratov, synov a otcov – zástupcov troch generácií s odlišnými skúsenosťami, ktorí sa zásadne rozchádzajú v chápaní pojmov dobra a zla. Mamon je dynamický thriller, ktorý diváka provokuje aj radom morálnych otázok, ktoré sa úzko dotýkajú súčasného života každého z nás, a reflektuje búrlivé politické a ekonomické zmeny deväťdesiatych rokov, ktoré sú dodnes hojne diskutovanou a rozoberanou témou.
 

Prečo práve slovo mamon?

Mamon znamená v hebrejčine „bohatstvo, majetok“. Slovo je odvodené z hebrejského slovesného koreňa, „ktorý označuje to, v čo človek dúfa, čomu verí, na čo spolieha“. V prenesenom zmysle sa slovo v slovenskom jazyku používa pre označenie neviazanej túžby po majetku. Takéto použitie slova „mamon“ je doložené aj v hebrejsky
a arménsky písaných výkladoch Biblie 2. storočia n. l. V niektorých prepisoch Biblie, napríklad v Evanjeliu sv. Lukáša alebo Evanjeliu sv. Matúša, je Mamon stelesnením démona. V období stredoveku bol Mamon zase personifikovaný ako démon chamtivosti a túžby po bohatstve.

Mamon

Film / seriál
Foto HBO
HBO nedeľa 25. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC