Film / seriál

Lovci tieňov

Richard Gere
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Nálepka „podľa skutočných udalostí“ dodáva filmom punc ozajstnosti. Inak tomu nebolo ani pri filme Lovci tieňov, ktorý je založený na príbehu vojnového spravodajcu Simona Hunta.

Tento úspešný novinár pôsobil napríklad v Bosne počas občianskej vojny, v Juhoslávii či v Iraku. Film sa inšpiroval článkom amerického novinára Scotta Andersona s názvom Čo som robil počas letných prázdnin, ktorý vyšiel v roku 2000 v magazíne Esquire a pojednával o piatich novinároch, ktorí sa zišli v Sarajeve a rozhodli sa nájsť skrývajúceho sa bosniansko-srbského politika Radovana Karadžiča. Okrem Andersona boli v pätici ešte dvaja Američania – Sebastian Jungerand a John Falk, Holanďan Harald Doornbos a Philippe Deprez z Belgicka.

Filmový Simon Hunt (Richard Gere) stráca v roku 1994 počas jedného živého prenosu o srbskom masakri nervy a dostáva padáka. Odvtedy ide jeho kariéra z kopca a on sa zúfalo snaží objaviť veľký príbeh, ktorý by mu dodal na dôveryhodnosti a vrátil zašlú slávu. V Bosne sa niekoľko rokov po konflikte stretáva so svojím bývalým kameramanom Duckom (Terrence Howard) a mladým novinárom Benjaminom (Jesse Eisenberg). Simon sa im zverí s informáciou, ktorú dostal od svojho zdroja – Radoslav Bogdanović aka „Lišiak“, hľadaný vojnový zločinec, na ktorého hlavu je vypísaná odmena päť miliónov dolárov, sa má skrývať v malej dedine blízko hraníc s Čiernou Horou. Simon presvedčí Ducka aj Benjamina, aby sa s ním vydali zločinca hľadať, lenže postupne prídu na to, že aj v medzinárodnej komunite existujú ľudia, ktorí si neželajú, aby bol Lišiak dolapený.

Pre režiséra Richarda Sheparda sa Lovci tieňov stali srdcovou záležitosťou: „Chcel som urobiť film z povojnového prostredia. Tretí muž je film, ktorý ma veľmi ovplyvnil. Dostal sa ku mne článok z Esquiru od Scotta Andersona a zaujal ma. Nebol som expert na to, čo sa stalo v Bosne. Ale nakoniec som urobil rozsiahly výskum na túto tému, prečítal som 15 kníh a cestoval mnohokrát do Bosny, kde som sa rozprával s množstvom dôležitých ľudí. Navštívil som dedinu, kde sa Karadžič skrýval, bol som na všetkých miestach ako filmoví novinári.“

Pôvodný názov filmu bol Jarné prázdniny v Bosne, v postprodukcii bol potom nakoniec zmenený na ten súčasný. Natáčanie prebiehalo v Chorvátsku v Žumberaku, Záhrebe, Karlovaci, Vojnići a v Bosne a Hercegovine v Sarajeve a Starom Grade. Štyria zo slávnej pätice novinárov si dokonca vo filme zahrali cameo.

Vojna v Bosne a Hercegovine fakty

Táto vojna všeobecne známa tiež ako Bosnianska vojna za nezávislosť bola medzinárodným ozbrojeným konfliktom, ktorý prebiehal od marca roku 1992 do novembra roku 1995 a bol súčasťou tzv. Juhoslovanských vojen, na ktorých začiatku stáli vzrastajúce nezhody medzi jednotlivými republikami a autonómnymi oblasťami socialistickej federácie. Konflikt v Bosne a Hercegovine trval viac ako tri a pol roka a začal po tom, čo v referende v roku 1992 rozhodlo 99,7 % hlasujúcich o vytvorení samostatného štátu, čo srbská strana neakceptovala a poslala do krajiny armádu. Po úvodnej fáze konfliktu sa spojili bosnianski Chorváti a moslimovia (Bosniaci) do federácie, zatiaľ čo srbským obyvateľstvom tu bola vyhlásená Republika srbská. Vojnu ukončilo uzavretie mieru v roku 1995, dohodnuté s predstaviteľmi Juhoslovanskej zväzovej republiky.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Lovci tieňov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,2 %
Foto AMC

Réžia Richard Shepard

Scénár Richard Shepard

Obsadenie Terrence Howard, Richard Gere, Gordana Vukres, James Brolin, Sanela Šeferagić, Damir Šaban, Aleksandra Grdić

Dĺžka 101 min.

AMC sobota 12. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC