Film / seriál

Leviatan: Morský netvor, ktorý takmer vyhral Oscara

Leviatan

Leviatan je meno biblického morského netvora. Alebo aj známej filozofickej knihy, ktorá tvrdí, že človek je človeku vlkom. Leviatan sa tiež volá jeden z najlepších, najoceňovanejších a najpodmanivejších filmov minulého roku.

Ruský epos natočil Andrej Zvjagincev, autor ceneného Návratu. Okrem Biblie a filozofie sa inšpiroval aj dvomi skutočnými príbehmi mužov, ktorí sa postavili moci a vzbúrili nespravodlivosti. Presne to robí aj hlavný hrdina filmu Kolja, ktorý so svojou mladou ženou a dospievajúcim synom z prvého manželstva žije vo vlastnoručne postavenom dome blízko Barentsovho mora. Miestny skorumpovaný starosta chce však dom zbúrať a je ochotný použiť akékoľvek prostriedky, aby Kolju zničil. 
 
Film, ktorý sa svetu s úspechom predstavil vlani na festivale v Cannes, získal Zlatý glóbus a skoro vyhral aj Oscara, je natočený ako prenikavá tragédia, sprevádzaná podmanivými obrazmi veľrybej kostry a vrakov lodí a podmanivou staršou hudbou Philipa Glassa. 
 
Pozornosť vo svete však vzbudil aj svojim politickým nábojom, mnohí v ňom videli totiž kritiku putinovského režimu. Podľa Zvjaginceva ale Leviatan nie je priamym útokom na súčasného ruského prezidenta. „Náš skvelý spisovateľ Saltykov-Ščedrin, ktorý žil pred dvesto rokmi, povedal: keď ma teraz uspíte a zobudíte za sto rokov, bez toho aby som sa pozrel z okna, mohol by som vám povedať, aké má Rusko problémy – pitie a zlodejinu. Korupcia je v Rusku permanentný stav. Ale Európa a USA obraz Ruska zjednodušujú. Áno, tento režim začína pripomínať cárizmus. Ale život v Rusku je oveľa zložitejší, zaujímavejší a bohatší, než ako si myslia v Amerike a Európe. Neobhajujem Putina a jeho politiku, ale musí byť nejaký dôvod, prečo má 85% podporu ľudu. Preto sa vyhýbam tomu, aby som vynášal súdy nad jeho politikou, aj keď ju pociťujem a zaujímam sa o ňu hlbšie, než dávam najavo. Nie som ale moc šťastný, že všetci zdôrazňujú politický obsah Leviatana. Ten film rozpráva o živote v širšom zmysle a mal by byť vnímaný ako niečo viac než kritika skorumpovaného systému,“ uviedol Zvjagincev v rozhovore pre český denník E15.

Leviatan

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62.9 %
Foto Cinemax

Réžia Andrej Zvjagincev

Obsadenie Vladimir Vdovičenkov, Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadova, Anna Ukolova, Roman Maďanov, Alexej Rozin, Sergej Pochodajev

Dĺžka 130 min.

Cinemax sobota 6. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC