Film / seriál

Láska, čo nezapadá do úradníckych tabuliek

Freeheld

To, že im zákon umožnil uzavrieť registrované partnerstvo, bohužiaľ vôbec neznamená, že majú rovnaké práva ako iné páry.

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami vychádza z krátkometrážneho dokumentu oceneného Oscarom. Napísal ho scenárista taktiež oscarového filmu Philadelphia, v ktorom excelovali Tom Hanks a Denzel Washington, a opäť nejde o žiadnu popoludňajšiu úsmevnú limonádu. Je to dráma o dvoch ženách, registrovanom lesbickom páre, ktoré narazia na úradnícku ignoranciu vo chvíli, keď riešia ťaživú životnú situáciu.

Policajná detektívka Laurel (Julianne Moore) sa dozvedá, že má rakovinu. V práci dostala vyznamenanie a poberá vdovský dôchodok, ktorý chce previesť na svoju partnerku. Nechce, aby o peniaze v prípade smrti jej partnerka Stacie (Ellen Page) prišla. V tej chvíli ale ženy tvrdo narážajú. Úradníci sa rozhodnú, že páru takú vec v žiadnom prípade nepovolia a v podstate sa postavia proti ich prianiu. V tú chvíľu prichádzajú na scénu dvaja muži – detektív Dane Wells (Michael Shannon) a aktivista Steven Goldstein (Steve Carell) a odhodlane bojujú za lesbický pár a za rovnoprávnosť. Lenže presvedčiť byrokratický aparát a obyvateľov mesta, aby aspoň uvažovali o tom, na ktorej strane je právo, nie je jednoduché. Hoci sú hlavné hrdinky podľa zákona riadne registrované a všetci sa pokrytecky tvária, že LGBT komunitu podporujú, na diskrimináciu narážajú na každom rohu.

Na celom filme sú rozhodne tým najlepším citlivo zahrané ústredné postavy. Julianne Moore v úlohe umierajúcej Laurel a Ellen Page v úlohe jej mladšej priateľky Stacie hrajú veľmi presvedčivo. Pre druhú menovanú bolo nakrúcanie tohto filmu zásadné nielen z kariérneho hľadiska, ale aj z toho osobného. Krátko pred prvou klapkou totiž Ellen Page prešla coming outom a oznámila svojim fanúšikom, že je lesbička. Zaujímavosťou tiež je, že vo filme si zahrali tri postavy, ktorých príbeh scenár inšpiroval. V niekoľkých scénach tak môžeme vidieť skutočnú Stacie, detektíva Wellsa aj aktivistu Goldsteina. A keď sme pri úlohe Goldsteina, toho si mal namiesto Carella pôvodne zahrať komik známy zo série Vo štvorici po opici, Zach Galifianakis.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Freeheld

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,9 %
Foto Cinemax

Réžia Peter Sollett

Scénár Ron Nyswaner

Obsadenie Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carell, Michael Shannon, Josh Charles, Luke Grimes, Mary Birdsong

Dĺžka 104 min.

sobota 18. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC