Film / seriál

Kuba v hollywoodskom štýle

Kubánski revolucionári
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

O divokých udalostiach na Kube koncom päťdesiatych rokov bol natočený nejeden film. Čo by sa však stalo, keby sa do revolučných udalostí zaplietol niekto ako Humphrey Bogart z Casablanky?

Robert Dapes (Sean Connery) je anglický žoldnier, ktorý má na Kube pomôcť Batistovi udržať sa pri moci a odraziť revolucionárov. Ocitá sa priamo v centre diania v napätom roku 1958. Dapesovi však čoskoro dôjde, že Fidela Castra pred nástupom k moci nič nezastaví. Napriek tomu sa rozhodne na Kube ostať, lebo sa stretne so svojou dávnou láskou, bohatou, krásnou, ctižiadostivou Alexandrou Pulido (Brooke Adams), ktorá je ale vydatá za majiteľa tabakovej továrne. Nestala sa z nej však žiadna domáca puťka, vlastne je to ona, kto riadi celú výrobu, zatiaľ čo jej manžel sa baví s inými dievčatami. Ako toto asi dopadne…

Hollywood nad zlato

Klasika od Richarda Lestera v duchu jeho hitoviek Pomoc a How I Won the War nie je žiadne akčné predstavenie, ale skôr romantická melodráma, ktorú by ste však nemali brať smrteľne vážne. Na konci sedemdesiatych rokov bolo nemysliteľné, aby sa film natáčal priamo na Kube, a tak sa celý štáb vydal do Španielska, čo exteriérom moc neprospelo. Čo sa však podarilo – u Lestera je vždy otázka nakoľko zámerne a nakoľko nechtiac – je to, že má celý film atmosféru starého Hollywoodu. Chvíľami ste na pochybách, či sa réžie náhodou neujal Michael Curtiz a či sa znenazdajky spoza rohu nevynorí Humphrey Bogart a možno aj Eleanor Parker. Ak sa budete na Cubu pozerať takto, potom možno zistíte, že je to vlastne skvelý film a všetky negatívne kritiky vychádzajú len z úplnej neznalosti hollywoodskej zlatej klasiky.

Vo filme je tiež veľa vedľajších postáv, ktoré tzv. klamú telom a všetko ešte viac zamotávajú – večne spotený americký obchodník (Jack Weston), Alexandrin manžel, ktorý je predajný desiatnik „obrátený Batistovec“ (Martin Balsam), anglický podnikateľ pochybných kvalít (Denholm Elliott) a ohnivý mladý Fidelista (Danny De La Paz).

Niektoré dialógy by sa na prvý pohľad mohli zdať vyložene absurdné, ale vo filme Cuba má všetko svoje miesto aj účel. Veď asi nikto iný ako Lester by sa vo svojej dobe neodvážil predstaviť zvrhnutie diktátora, ktorý v rozhodujúcej chvíli radšej sleduje televízny film o Drakulovi. Všetci herci sú výborní a je až prekvapujúce, že veľakrát dokázali udržať vážne tváre. Všetkému potom dominuje Sean Connery, ktorý je za každej situácie elegantný a dokonale zdvorilý. Na to, že by mal byť drsným chlapákom, pôsobí oveľa viac ako náhodný hosť, čo nemá v úmysle zostať dlhšie, než musí. Presne tento pokojný nadhľad predviedol aj v úlohe najslávnejšieho britského agenta 007.

Verdikt

Ak máte radi staré hollywoodske klasiky a Lesterov ironický humor, je pre vás Cuba ideálnym filmom.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Cuba

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,6 %
Foto AMC

Réžia Richard Lester

Scénár Charles Wood

Obsadenie Sean Connery, Brooke Adams, Jack Weston, Hector Elizondo, Denholm Elliott, Martin Balsam, Chris Sarandon

Dĺžka 120 min.

AMC streda 20. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC