Film / seriál

Kto všetko zmenil svet

Tom Hanks, Julia Roberts a Philip Seymour Hoffman
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Pád sovietskeho impéria mal na svedomí sukničkár a kokaín šňupajúci alkoholik v kresle kongresmana. Príbeh taký šialený, že musí byť pravdivý.

Toto sa naozaj stalo: kongresman za texaský zapadákov menom Charlie Wilson presvedčil svojich kolegov, aby uvoľnili stovky miliónov dolárov na tajné vyzbrojenie afganských mudžahedínov, ktorí začiatkom osemdesiatych rokov bojovali proti sovietskym okupantom svojej krajiny. Následne sa aj organizačne podieľal na dodávke prenosných raketových kompletov Stinger, ktoré miestnym bojovníkom umožnili brániť sa vrtuľníkom a obrneným vozidlám. Ťažké straty Sovietov nakoniec donútili sa z Afganistanu stiahnuť a finančne vyčerpaná krajina sa po pár rokoch zrútila.

Wilson, ktorý v kongrese pracoval celých osem volebných období, však bol všetko iné než len nevýrazný poslanec z druhého radu. Skôr než zahraničná politika ho zaujímali whisky nasiaknuté párty so striptérkami a kokaínom. Aspoň podľa komédie Súkromná vojna pána Wilsona sa v podobnej situácii, ponorený vo vírivke, prvýkrát dozvedel, že nejaký Afganistan vôbec existuje. Situácia v tejto krajine bezstarostného kongresmana v podaní Toma Hanksa zaujala a za pomoci bývalej kráľovnej krásy a konzervatívnej aktivistky Joanne Herring (Julia Roberts) začal lobovať za podporu povstalcov na druhom konci sveta. Jeho život sa tak náhle – a tiež kvôli vyšetrovaniu FBI za nedovolené držanie drog – obrátil úplne na ruby.

V Rusku nie

V roku 2007 natočený film sa ťažko uveriteľnej skutočnosti drží pomerne presne, tak vlastne niet divu, že sa s jeho kritikou ozvalo hneď niekoľko bývalých členov Reaganovej administratívy na čele s vtedajším prvým námestníkom ministra obrany. Zaujímavé je, že sa nehral v ruských kinách – ostatne zobrazuje hrdých červenoarmejcov pokorených pologramotnými dedinčanmi z hôr nad Hindukúšom. „Jednoducho sme sa rozhodli, že by v Rusku nič nezarobil,“ povedal k tomu šéf ruskej distribučnej spoločnosti.

Satirická komédia okrem iného získala hneď päť nominácií na Zlatý glóbus a jednu na Oscara za najlepšie stvárnenú vedľajšiu úlohu pre Philipa Seymour Hoffmana v úlohe agenta CIA, ktorý Wilsonovi pomáha získavať kontakty. Ani kritika nešetrila chválou, recenzenti film označovali za jeden z najinteligentnejších a najprepracovanejších filmov roka.

Ako je známe, mala Wilsonova snaha nakoniec až ironickú dohru, keď ním sprostredkované zbrane po 11. septembri obrátili mudžahedíni proti Američanom. Príbeh bonvivánskeho kongresmana každopádne ukazuje, že politika a život dokážu byť v skutočnosti absurdnejšie než najdivokejšie fantázie scenáristov.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Súkromná vojna pána Wilsona

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70.4 %
Foto FilmBox

Réžia Mike Nichols

Scénár Aaron Sorkin

Obsadenie Tom Hanks, Julia Roberts, Amy Adams, Philip Seymour Hoffman, Hilary Angelo, Brian Markinson, Jud Tylor

Dĺžka 102 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC