Film / seriál

Kráľovstvo za ropu

Plagát filmu Kráľovstvo
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Neexistujú „oni“ a „my“, nie sú „zlí“ a „dobrí“. Je len nekončiaci kruh násilia, ku ktorému na Blízkom východe dochádza. Kvôli náboženstvu, kvôli nerastnému bohatstvu, snahe zaviesť demokraciu…

Vynikajúci úvod diváka okamžite vtiahne do stredu diania: zostrih infografiky jasne a prehľadne vyobrazí, o čo v krajinách okolo Perzského zálivu ide. Potom príde samovražedný masaker. Počas softballového zápasu na základni Američanov v metropole Saudskej Arábie Rijáde exploduje nálož a dielo skazy dokončí samovražedný útočník. Na miesto prichádza špeciálny agent Ronald Fleury (skvelý Jamie Foxx). Okrem samotného vyšetrovania ho ale čaká náročná vojna s byrokraciou, zažitými pomermi a prebujneným policajným aparátom islamskej krajiny.

Kráľovstvo neberie zajatcov: v tejto vojne sme namočení všetci, čo jazdíme autom. Ropa je zaklínadlo, ropa je zákon. Film Petra Berga odkrýva komplikovanú mozaiku, v ktorej figurujú ľudia z najrôznejších pozícií všetkých možných organizácií: vyšetrovatelia CIA, saudskí princovia, veľvyslanci, vojenskí prominenti, experti na zbrane, obchodníci…

Nič nie je jednoduché, každé konanie vyžaduje mimoriadne jemné ťahanie za nitky. A práve v tomto type príbehov je režisér Peter Berg majster. Preslávil sa filmom Friday Night Lights (2004). Príbeh podľa skutočných udalostí (rovnako ako Kráľovstvo) líčil dobrodružstvo tímu amerického futbalu z malomesta kdesi v severnom Texase.

Rovnako ako chlapci s šišatou loptou musia aj vrcholní predstavitelia inštitúcií v Kráľovstve ukázať, čo v nich je, a ťahať za jeden povraz. Výhra je však v nedohľadne – a nielen v tom sa Bergov film realisticky, hoci nie príliš lákavo, približuje súčasnému stavu vecí.

Verdikt

Vynikajúci thriller, ktorý si okrem akčných scén berie na plecia aj snahu názorne a zrozumiteľne vysvetliť divákovi, aká komplikovaná politicko-spoločenská situácia na Blízkom východe panuje.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Kráľovstvo

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78.5 %
Foto FilmBox

Réžia Peter Berg

Scénár Matthew Michael Carnahan

Obsadenie Jamie Foxx, Jennifer Garner, Jason Bateman, Chris Cooper, Andrew Astor, Jeremy Piven, Minka Kelly

Dĺžka 110 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC