Film / seriál

Konečne Shakespeare ako má byť

Kupec benátsky
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Adaptácií Kupca benátskeho existuje viac, ale vždy nejako „drhli“. Problémom pritom nie je kontroverzný antisemitizmus, ale odlišné dejové línie v jednom – romantická komédia a spaľujúca tragédia.

Lenže pravý Shakespeare je presne taký, farbistý, vtipný, drsný, sarkastický aj zasnený. Dej Kupca benátskeho netreba detailne popisovať. Jednoducho ide o klasický príbeh osudovej lásky, ktorej však v ceste stoja rôzne spoločenské i finančné prekážky. Pri snahe ich prekonať, proti sebe stanú tí dobrí a zlí a dramatická zápletka je na svete.
 

Klasik všetkých klasikov

Čo je teda na tejto dráme také fascinujúce? Shylock! Ten nás neprestáva udivovať a priťahovať ani po 400 rokoch. Vie byť na poľutovanie, ale aj pyšný, zlostný, pomstychtivý, slabý, arogantný. Jeho správanie sa jednoducho nedá vystihnúť len jedným slovom, ani vetou. Dnešní scenáristi sa majú od Shakespeara čo učiť, zriedka dokáže niekto z nich stvoriť tak bohato štruktúrovanú a živelnú postavu ako je Shylock.
 
A podobné je to aj so shakespearovským jazykom, ktorý je divoký a nesúrodý, viacvýznamový, plný slovných hračiek a metafor. Herec musí byť na rovnakej vlne, ovládať taký jazyk, nie ho len prežúvať. Keď herec zlyhá, slová sa rozpadajú do plytkých klišé a nezrozumiteľných škrobených výpovedí bez vášne. Našťastie Shylock v podaní Al Pacina je tým presne namiešaným šarlatánom s kvapkou vydieračstva aj lakomosti a s kvapkou šibalstva a bodrosti. 
 
Celkovo je táto filmová adaptácia skvele obsadená. Jeremy Irons prináša originálne poňatie ďalšej známej postavy, Antonia, predstavujúcej staršieho, pokojnejšieho chlapíka, ktorý stelesňuje obrovské rozpory medzi vznešeným stredovekým rytierstvom a škaredosťou tejto epochy. Joseph Fiennes je doslova zjavením, keď z povrchného zamilovaného mladíka Bassania dozrieva v muža, ktorý konečne poznáva život aj v jeho krutosti. Trochu sklamaním je snáď jedine Lynn Collins ako Portia. 
 
V prípade Shakespearových ženských postáv sa nemožno spoliehať len na peknú tváričku, ale vyžadujú herečky, ktoré dokážu slovám vdýchnuť život vo všetkých jeho polohách. Collins však zostáva viac v romantickom duchu a temnejší tón Kupca benátskeho jej uniká. 
 
Režisér Michael Radford sa ukázal ako výborný rozprávač aj stratég, pretože sa obklopil nielen úžasnými hercami. Čo by si totiž zaslúžilo Oscara okamžite, je výprava. Benátky snáď nikdy nevyzerali hrozivejšie a krajšie zároveň. Tvorcovia využili reálne miesta a hlavne kamera pracujúca s prirodzeným svetlom navodzuje tú správnu autentickú atmosféru. Nuž aj v Hollywoode ešte stále vedia natočiť filmovú lahôdku.
 
Verdikt: Jedna z najlepších filmových adaptácií Shakespeara, ktorá nechce divákov polapiť len na romantickú komédiu, ale je v pravom slova zmysle holdom skvelej dráme.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Kupec benátsky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,4 %
Foto Film+

Réžia Michael Radford

Scénár Michael Radford podle předlohy Williama Shakespearea

Obsadenie Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins, Zuleikha Robinson, Kris Marshall, Charlie Cox

Dĺžka 132 min.

Film+ pondelok 29. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC