Film / seriál

Komorník: Obsluhoval som amerických prezidentov

Komorník

„Afroamerický Forrest Gump“ je príbehom muža, ktorý pracoval ako komorník v Bielom dome. Bol teda pri tom, keď sa tvorili dejiny USA, od vojny vo Vietname a hnutia za občianske práva, až po atentát na Johna F. Kennedyho a Martina Luthera Kinga. Okrem toho, že sa zasadzoval o práva afroamerických zamestnancov, viedol celé roky aj svoj súkromný boj na rodinnom fronte – musel znovu nájsť cestu k odcudzenej manželke a synovi, ktorý odmietal otcovu „podradnú“ profesiu.

Režisér Lee Daniels pred piatimi rokmi zaujal s vypätou drámou Precious, ocenenou dvoma Oscarmi. Jeho novinka, ktorá chce na životných osudoch prezidentského komorníka popísať búrlivé dejiny 20. storočia v USA, sa k Oscarom nakoniec nedostala, akademici dali prednosť historickej dráme o nedobrovoľnom černošskom otrokovi 12 rokov otrokom. Rovnako ako tento film, aj Komorník vychádza zo skutočného osudu. Film inšpiroval novinový článok Wila Haygooda A Butler Well Served by This Election o Eugenovi Allenovi, ktorý vyšiel v roku 2008 v denníku Washington Post. O jeho adaptáciu do filmu sa výrazne zasadila producentka Laura Ziskin (Pretty Woman, Tak dobre, ako sa len dá, Spider-Man). Tá sa bohužiaľ premiéry filmu už nedožila, počas príprav ochorela a v júni 2011 zomrela.
 
Hlavné úlohy prijali oscarový herec Forest Whitaker a populárna moderátorka Oprah Winfrey. Ich postavy sa nevolajú Allenovci, ale Cecil a Gloria Gainesovci. Pre režiséra Lee Danielsa ide predovšetkým o univerzálny príbeh otca a syna, ktorý presahuje rasové otázky aj hranice Ameriky. „Nie je to len lekcia z histórie, ale aj príbeh jednej rodiny,“ hovorí Daniels. „Navyše sa mi páčilo, že otec vo filme sa podobá môjmu otcovi. Filmový Cecil videl, ako na plantáži zastrelili jeho otca, hoci otroctvo už neexistovalo. Má svoju predstavu o tom, ako komunikovať s belochmi – rovnako, ako ju mal môj otec. Nastúpi do Bieleho domu ako sluha, pretože cíti, že môže slúžiť svojej krajine. Je hrdý na svoju prácu aj na to, že uživí rodinu, ale jeho syn je z toho v rozpakoch.“
 

Naozajstný komorník

Eugene Allen (1919–2010) pracoval ako majordómus v Bielom dome 34 rokov, do dôchodku odišiel v roku 1986. Jeho život bol o niečo menej dramatický, než naznačuje film. Jeho otec nebol zavraždený a jeho matku neznásilnil biely plantážnik. Jeho syn sa nestal radikálnym politickým aktivistom. 
 

Má aj český prezident komorníka?

Odpovedá Ladislav Špaček, spolupracovník Václava Havla a odborník na etiketu:

Áno, ale na rozdiel od anglosaského prostredia sa mu nehovorí komorník. Táto funkcia sa tu od zániku rakúsko-uhorskej monarchie nevyskytovala, preto mladší ľudia vôbec nevedia, kto to komorník je, poznajú ten pojem snáď len z rozprávok. Prezident však musí mať vo svojej blízkosti stále niekoho, kto sa stará o jeho osobné potreby, o jeho súkromné záležitosti a kto požíva prezidentovu plnú dôveru. Prezident potrebuje človeka, ktorý vie, akú košeľu má kúpiť, že je nutné prezidenta objednať k holičovi alebo zubárovi, kto mu skočí do opravy s okuliarmi.

Komorník

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78.3 %
Foto Cinemax

Réžia Lee Daniels

Obsadenie Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Mariah Carey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr., Terrence Howard

Dĺžka 132 min.

Cinemax štvrtok 8. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC