Film / seriál

Kód smrti: Úvod do Seagalógie

Kód smrti

Steven Seagal nie je len hrdina akčných filmov, ale aj úspešný podnikateľ, zástupca šerifa niekoľkokrát obvinený zo sexuálneho obťažovania, ochranca zvierat a kamarát Putina.

Hercov akčných filmov si predstavujeme skôr ako prostoduchých svalovcov, ktorí, keď nie sú na pľaci, od rána do večera búšia do boxovacieho vreca. Steven Seagal toto klišé rozhodne nenapĺňa, už len výberom filmov, v ktorých účinkuje. Vo svojej knihe Seagalógia si kritik s pseudonymom Vern všíma, akú hlbokú autorskú stopu zanecháva charizmatický herec vo svojich filmoch, ktoré často 
aj produkuje alebo režíruje.
 
Seagalova cesta na strieborné plátno pritom bola celkom tŕnistá a začala v kuchyni. Mladý Steve potreboval brigádu, a tak zaklamal o svojom veku, aby ho prijali ako umývača riadu v ázijskej reštaurácii. Jeden z kuchárov sa venoval japonskej odnoži karate zvanej šótokan a všimol si, ako šikovne sa mladík pohybuje medzi hrncami. Uviedol ho do sveta bojových umení, v ktorom sa Seagal zameral na aikido. V dvadsiatich rokoch so všetkým sekol a odletel sa zdokonaľovať do Japonska.
 
V krajine vychádzajúceho slnka nakoniec zostal desať rokov, našiel si tam manželku a stal sa prvým človekom zo Západu, ktorý si v Japonsku otvoril vlastné dódžó, teda školu bojových umení. Zatiaľ čo jeho žena prevzala vedenie školy v Osake, Seagal odišiel založiť ďalšiu do Los Angeles. V roku 1988 sa po prvýkrát postavil pred kameru, vraj ako výpomoc jednému zo svojich bývalých žiakov. Na šéfov štúdia Warner Brothers však zapôsobil natoľko, že ho vo filme Nico – Viac než zákon nakoniec obsadili do hlavnej úlohy.
Film zaznamenal veľký úspech a Seagal natočil šnúru akčákov, ktorá vyvrcholila blockbusterom Prepadnutie v Pacifiku (1992) a urobila z neho hviezdu svetového formátu. V tomto čase začal aj jeho prerod z elitného vojaka či bývalého agenta na ochranára so samopalom v ruke, akým bol v thrilleroch Tajný agent alebo Aljaška v plameňoch, ktorý v roku 1994 sám režíroval.
 
Ochrane prírody sa venuje aj v súkromí, za čo bol dokonca vyznamenaný organizáciou PETA. Pozná sa s dalajlámom, veľmi blízky vzťah má však aj s džudistom Vladimírom Putinom, ktorého označuje za svojho brata a „jedného z najväčších svetových vodcov súčasnosti.“ Veľkú kritiku vyvolalo Seagalove augustové vystúpenie v Sevastopole, kde spolu s bikermi Putinovi blízkeho motorkárskeho klubu Vlci noci oslavoval obsadenie Krymu.
 
Steven Seagal je však tiež pomerne úspešný hudobník, ktorý so svojou kapelou Thunderbox hral napríklad aj so Steviem Wonderom, a podnikateľ s energickými nápojmi a kozmetikou pre mužov. Vo svojom druhom domove v Louisiane slúži ako zastupujúci šerif, hoci zlé jazyky tvrdia, že jeho funkcia je skôr len ceremoniálna. Jeho povesť pošramotilo aj hneď niekoľkonásobné obvinenie zo sexuálneho obťažovania kolegýň na pľaci aj ďalších spolupracovníčok. 
 
Nenechajte si ujsť filmy s jednou z najvýraznejších a najkontroverznejších postáv Hollywoodu, ktoré v priebehu jesene vysielajú stanice FilmBox. 

Kód smrti

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63.7 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Jeff King

Obsadenie Steven Seagal, Holly Elissa, Chris Thomas King, Michael Filipowich, Isaac Hayes, Mark Collie, Karyn Michelle Baltzer

Dĺžka 96 min.

pondelok 10. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC