Film / seriál

Knihovníci: Viazané v koži Indiana Jonesa

Knihovníci

Noah Wyle sa vracia v akčnom seriáli, ktorý nadväzuje na dobrodružnú trilógiu príhod neobvyklého knihovníka Flynna Carsena.

Kto chce vyskúšať archeológiu na vlastnú päsť a zažiť poriadne dobrodružstvo, musí vytiahnuť nos z kníh a vystrčiť päty z knižnice. To vie nielen Indiana Jones, ale aj jeho televízny nástupca Flynn Carsen. A tak sa dobrodružná trilógia úspešných televíznych filmov Flynn Carsen: Honba za kopijou osudu, Flynn Carsen 2: Návrat do baní kráľa Šalamúna a Flynn Carsen 3: Kliatba Judášovho kalicha rozšírila do podoby nového desaťdielneho seriálu Knihovníci. Byť knihovníkom je pekná fuška, aj keď pracovné povinnosti nezahŕňajú lietanie po svete, hľadanie a chránenie vzácnych historických artefaktov pred nepovolanými. Flynn Carsen na to už našťastie nie je sám.   
 
„Vždy sa mi páčili tímovky,“ hovorí producent John Rogers, ktorý má za sebou päť rokov úspechov s televíznym hitom Podvodníci o partii šikovných podvodníkov, ktorí oberajú kriminálnikov a skorumpovaných biznismenov. Rogers sa pridal ku kolegovi Deanovi Devlinovi a šesť rokov po premiére posledného filmu s Flynnom Carsenom sú z oboch znovu knihomoli. „Mám rád seriály, v ktorých spolupracuje partia ľudí, vzniká z nich rodina a potom riešia vzájomné trable a problémy. Vzniká vďaka tomu napätie aj vo chvíľach, kedy sa práve neodohráva nič akčné. Okrem toho som blázon do konšpiračných teórii. Milujem legendy, teórie sprisahania a podivné vedecké príbehy o stratených mestách a bizarných tajných organizáciách.“  
 

Akty X ako tímovka

Na záhady, vedecké podivnosti a tajné sprisahania je Flynn Carsen macher. V hlavnej úlohe sa vracia veterán televíznej obrazovky Noah Wyle preslávený Pohotovosťou. Schopný knihovník a dobrodruh ale tentoraz stojí na čele celého tímu, ktorý v podzemí Metropolitnej verejnej knižnice v New Yorku stráži vzácne historické artefakty. Partia vyzbrojená starodávnymi znalosťami aj odvekým hrdinstvom rádu knihovníkov po celom svete vyšetruje zvláštne úkazy, súperí s tajnými konšpiračnými spolkami a chráni nič netušiacich obyčajných ľudí pred netušenými nebezpečenstvami tajuplného sveta mágie. Môže to znieť ako dobrodružný mix medzi Indiana Jonesom a Vládcom času, ale Rogers má skôr na mysli trochu iný fenomén. „V každej epizóde sa objavuje nejaká nová záhada alebo bizarné situácie,“ hovorí. „Väčšina dnešných seriálov už to nerobí, ale my sme sa rozhodli príbehy zámerne vystavať ako staré diely Aktov X. Tie vždy začínali nejakou záhadou, ktorú diváci mohli postupne odhaľovať a riešiť spoločne s hlavnými hrdinami.“
 
Carsenových parťákov čaká okrem iného stret s ohavným kultom záhadného hadieho bratstva, ktoré vedie nesmrteľný zloduch, ale aj nesmierne zaujímavé, aj keď nie úplne akademické, debaty. Napríklad o tom, že sváry medzi drakmi zo západu a východu sú niečo ako vojny hiphoperov zo Západného a Východného pobrežia v 90. rokoch. Knihovníci skrátka vyzerajú ako seriálová novinka, ktorá len tak v knižnici nezapadne.

Knihovníci

Film / seriál
Foto Universal Channel

Réžia Dean Devlin, Jonathan Frakes

Obsadenie John Kim, Lindy Booth, Lesley-Ann Brandt, Jane Curtin, Christian Kane, Bob Newhart, Rebecca Romijn

Dĺžka 45 min.

pondelok 8. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC