Film / seriál

Keď sa k čaju o piatej podávajú hot dogy

Bill Murray ako Franklin D. Roosevelt

Píše sa rok 1939 a zúri druhá svetová vojna. Napriek nej sa však kráľ a kráľovná Anglicka vypravujú do Spojených štátov, aby po prvýkrát navštívili amerického prezidenta v jeho domovine.

Kráľovná Alžbeta s kráľom Jurajom prichádzajú na Rooseveltove sídlo Hyde Park, kde ich víta okrem prezidentovej manželky Eleanor tiež jeho priateľka z detstva Daisy. Americký prezident musí ukočírovať nielen sled komických situácií plynúci z rozdielnosti pováh uvoľnených Američanov a tak trošku škrobených Britov, ale taktiež svoje milostné aféry.

Film vychádza zo súkromných denníkov Margaret „Daisy“ Suckley, vzdialenej príbuznej a blízke priateľky Roosevelta. Jej spomienky boli objavené až po jej smrti a scenárista Richard Nelson ich využil ku zdramatizovaniu vtedajšej návštevy. Zápletka sa točí okolo postavy Roosevelta a jeho vzťahu k Daisy. Tridsiaty druhý prezident Spojených štátov bol síce veľmi schopný politik, ale skrotiť ženy okolo seba mu robilo problém. Okrem Eleanor a Daisy ho ovplyvňovala aj jeho matka Sara a sekretárka Missy LeHand. Romantická zápletka je okorenená kvapkou politiky a kultúrnych stretov.

Prezidenta si zahral Bill Murray, ktorý svoj nesporný komediálny talent preukázal v mnohých filmoch vrátane Krotiteľov duchov, Neuveriteľného dňa alebo Charlieho anjelov. Sekunduje mu Laura Linney, ktorú si určite pamätáte z Lásky nebeskej ako dojemnú tridsiatničku, ktorá obetuje začínajúci vzťah kvôli starostlivosti o postihnutého brata. Kráľovnú Alžbetu stvárnila Olivia Colman (Železná lady) a kráľa Juraja Samuel West (Pan Selfridge).

Réžie sa ujal Roger Michell, autor obľúbenej romantiky Notting Hill. Už to napovedá, že ide o zábavnú konverzačnú komédiu s duchaplnými vtipmi. Skrátka v Kráľovskom víkende žiadne obscénnosti a dvojzmysly nehľadajte, aj keď sa dej točí okolo prezidentových mimomanželských afér.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Kráľovský víkend

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,1 %
Foto Film+

Réžia Roger Michell

Scénár Richard Nelson

Obsadenie Bill Murray, Laura Linney, Samuel West, Olivia Colman, Elizabeth Marvel, Olivia Williams, Martin McDougall

Dĺžka 94 min.

utorok 10. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC