Film / seriál

Kapitán Phillips: Mýty a ultimáta

Kapitán Phillips

Agenta Bourna vystriedal Kapitán Phillips! Režisér Paul Greengrass tentokrát boduje so skoro-oscarovým filmom podľa skutočných udalostí.

Paul Greengrass má takú dobrú pozíciu, že si môže robiť, čo chce. To sa vám v Hollywoode stane, keď točíte jedno úspešnejšie pokračovanie než druhé a s filmami inšpirovanými skutočnými udalosťami útočíte na Oscarov. Greengrassov druhý diel Bournov mýtus bol úspešnejší než začiatok série Agent bez mena a Bournovo ultimátum ho ešte tromflo. Za réžiu Letu číslo 93 bol nominovaný na Oscara. Ambiciózny oscarový materiál sa vynoril aj v podobe drámy Kapitána Phillipsa inšpirovaného únosom kontajnerovej lode Maersk Alabama somálskymi pirátmi v roku 2009.

Keď sa chce, tak to ide

„Nedokázal som si predstaviť, že by ma bavilo urobiť to nejako inak,“ komentuje Greengrass skutočnosť, že Kapitána Phillipsa točil „na mieste“, bez použitia nákladných digitálnych efektov. „Chcel som zažiť, aké to je stáť na palube takýchto lodí. Chcel som zažiť, aké je stáť na palube skifu. Chcel som zažiť, aké je stáť na palube veľkej kontajnerovej lode. Chcel som zažiť, aké je stáť na palube veľkého moderného amerického torpédoborca. Chcel som zažiť, aké je stáť na palube malinkého záchranného člna. Z toho vyšiel celý Kapitán Phillips.“
Pre Greengrassa evidentne platí, že keď sa chce, všetko ide. Alebo že keď si niečo Greengrass zaumieni, tak to aj urobí. Maersk Alabama bola prvou americkou loďou unesenou za posledných dvesto rokov. Ale dôvodom toho, že príbeh Kapitána Phillipsa prilákal do hlavnej úlohy Toma Hanksa a šesť nominácií na Oscara a ďalšie štyri na Zlatý glóbus, nie sú nápadito natočené napínavé akčné scény, ale hlavní hrdinovia a antihrdinovia. Rovnako kľúčový ako únos kontajnerovej lode je pre Kapitána Phillipsa stret titulnej postavy s vodcom pirátov.

Teraz som kapitánom ja!

Kým nominácia Toma Hanksa na Oscara by sa dala čakať (ale nedošlo na ňu, Hanks bol nominovaný „len“ na Zlatý glóbus), pre somálskeho herca Barkhada Abdiho naopak mohla byť veľkým prekvapením. Kapitán Phillips bol totiž jeho úplne prvou úlohou. „Držal som ich od seba. Povedal som im, že nechcem, aby sa stretli, kým nevkročia do dverí. Barkhad je veľmi premýšľavý mladým muž. Príbeh o tom, čo sa v deje Somálsku a ako k tomu svet pristupuje, má vpísaný v tvári,“ hovorí Greengrass. „Lenže nikdy nemôžete vedieť, ako to dopadne, keď ho postavíte pred dvojnásobného držiteľa Oscara Toma Hanksa. Barkhad bol na nervy.“
Nervózny bol tiež samotný Hanks, aspoň to tak podľa režiséra vyzeralo. „Počas natáčania to pozitívne iskrilo. Pamätám si, že keď Barkhad vrazil do dverí, hneď v prvej scéne zo seba vysypal: ‚Pozri sa na mňa, teraz som kapitánom ja!‘ A ja som si pomyslel, že má ohromnú odvahu, pretože to chce mať gule, takto si naňho trúfnuť. A Tom bol z toho nadšený,“ spomína Greengrass na scénu s improvizovanou replikou, ktorá síce nebola v scenári, ale počas sezóny udeľovania cien sa inak dostala úplne všade.

Globálne kolesá osudu

Na skutočného kapitána Phillipsa podal jeden z jeho námorníkov žalobu. Tvrdil, že Phillips si bol dobre vedomý toho, aké nebezpečenstvo číha v somálskych vodách, ale napriek tomu riskoval životy všetkých členov posádky. Pretože chcel rýchlejšie dostať tovar do cieľového prístavu. Dokonca aj napriek tomu, že varovanie prišlo od jeho zamestnávateľa z dopravnej spoločnosti. Kontroverzné pozadie dodáva príbehu extra porciu šťavnatosti, ale nič nemení na tom, že Kapitán Phillips je ďalším filmom, ktorým Greengrass poukazuje na komplikovanú súčasnosť.
„Pár filmov o svete po 11. septembri už som natočil, nech už boli akékoľvek. Bourne bol síce mainstreamovou zábavou, ale mal rovnakú atmosféru,“ hovorí Greengras. „S Kapitánom Phillipsom som mal v úmysle povzniesť sa nad uhol pohľadu národnej bezpečnosti a poukázať na to, čo sa teraz deje. Veľké globálne kolesá sa točia, na jednej strane z nich vypadávajú víťazi a na druhej porazení. Presne tak funguje medzinárodná lodná doprava. Kontajnery s tovarom sa nepretržite plavia pozdĺž pobrežia najväčších pustatín sveta a tieto decká – desperádi, nebezpečne ozbrojené decká, za nimi pádlujú a pokúšajú sa odtrhnúť niečo z koristi pre seba. Na toto by mal celý svet počuť.“

Kapitán Phillips

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84.2 %
Foto HBO

Réžia Paul Greengrass

Scénár Billy Ray

Obsadenie Tom Hanks, Catherine Keener, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, Mahat M. Ali, Michael Chernus

Dĺžka 134 min.

utorok 4. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC