Film / seriál

Jupiter vychádza dobyť svoje žezlo

Plagát filmu Jupiter na vzostupe
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Chcela len teleskop – a ocitla sa v stredobode galaktickej vojny, v ktorej ide o osud celej Zeme. Dievča Jupiter vo veľkofilme súrodencov Wachowských Jupiter na vzostupe musí zdvihnúť oči od podláh, ktoré drhne, a upnúť ich ku hviezdam, aby naplnila svoj predpovedaný osud.

Wachowskí sú posadnutí témou ľudí vyvolených k veľkej úlohe. Napríklad k spáse ľudstva, ako v ich trilógii Matrix. Nepravdepodobnou hrdinkou ich najnovšieho filmu je v ruskom Petrohrade narodené dievča, pomenované podľa obľúbenej planéty svojej matky Jupiter. O mnoho rokov neskôr žije Jupiter v Chicagu, meste, kde sa súrodenci Wachowskí, napokon tiež slovanského (poľského) pôvodu narodili.

Dievčina upratuje domácnosti bohatých ľudí z okolia a sama sníva svoj americký sen. Po matke zdedila lásku k hviezdnej oblohe, a tak si chce našetriť na teleskop. Aby zohnala dostatok financií, rozhodne sa predať svoje vajíčka. Ale počas operácie sa ukáže, že nemocničný personál sú maskovaní mimozemšťania. Našu galaxiu totiž ovláda niekoľko klanov mimozemských rás, ktoré obyvateľov planét využívajú na čerpanie séra mladosti, vo vesmíre veľmi žiadaného tovaru.

Hlavne pastva pre oči

Jupiter na vzostupe sa s príbehom príliš nepapre: máme tu proste krásnu mladú dievčinu, ktorá pucuje záchody, bez toho, aby vedela, že je v galaktickej tradícii dedičkou vlády nad Zemou. To sa dozvie až od urasteného záchrancu, ktorý ju vytrhne z pazúrov smrti. Jupiterin genotyp je totiž totožný s tým, ktorý mala vládkyňa jedného z rodov ovládajúcich galaxiu.

Vo filme Jupiter na vzostupe sú hlavné efektné digitálne triky a pohľadné telá hlavných hrdinov – tvár Mily Kunis (herečka ukrajinského pôvodu, keď sme pri tých slovanských koreňoch) v úlohe Jupiter, muskulatúra Channinga Tatuma ako jej ochrancu a grimasy Eddieho Redmaynea (Oscar za Teóriu všetkého). Scéna s pokusom o vraždu pri odbere vajíčok je veľmi originálna, kozmické vizuály sú pôsobivé, motív vzostupu z pozície upratovačky do úlohy vládkyne planéty je divácky atraktívny. Pre fanúšikov Duny, Star Wars a ďalších vesmírnych opier predstavuje film Jupiter na vzostupe ideálne predstavenie.

Verdikt

Zámerne gýčovitá a farbotlačová vesmírna romanca poteší špičkovými trikmi a krásnymi tvárami hlavných hercov Mily Kunis a Channinga Tatuma. Scenár mierne pokrivkáva, ale hlavne, že sa je na čo pozerať.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Jupiter na vzostupe

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 %
Foto HBO

Réžia Andy Wachowski, Lana Wachowski

Scénár Andy Wachowski, Lana Wachowski

Obsadenie Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Nikki Amuka-Bird

Dĺžka 125 min.

HBO streda 16. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC