Film / seriál

Jedno vrecko prázdne, druhé plné semtexu

Jedno vrecko prázdne, druhé plné semtexu

Keď prišla finančná kríza, bola to poriadna rana. Štábu televíznej show o ekonomike Hra peňazí teraz hrozí, že to buchne naozaj: do štúdia nakráča ohrdnutý investor s debnami semtextu. Dokážu ho George Clooney a Julia Roberts zastaviť?

Lee Gates je rodený showman a rád sám seba púšťa z reťaze. Ako moderátor programu Hra peňazí sa hrá na boxera alebo rappera, hádže pred kamerami pokrývkami hlavy a ťahá publikum za nos. Teraz mu ale spadne hrebienok: drsná finančná realita vtrhne priamo do štúdia. Zrazu má Lee na sebe namiesto šaškovských kostýmov vestu s výbušninami a vydesený mladík s detonátorom v ruke sa s nejakými planými sľubmi neuspokojí.

Čas sú peniaze a Hra peňazí, názov filmu aj názov televíznej show, časom rozhodne nemrhá. Diváka do deja vrhne diabolsky svižným vstupom: do začiatku natáčania v priamom prenose ostávajú posledné sekundy, v štúdiu hovorí jeden hlas cez druhý, moderátorovi do slúchadla letia posledné inštrukcie od režisérky Patty Fenn. Kamera kmitá po obrazovkách, monitoroch, displejoch a svetielkujúcich diódach, odvšadiaľ sa valia informácie. Ale keď dôjde k nečakanej situácii, je zrazu každá rada drahá.

Kým sa scenár programu Hra peňazí zosype ako domček z kariet, scenár filmu o ňom je inteligentne a svižne vystavanou šarádou, ktorá od počiatočného šoku vygraduje vo frašku okorenenú čiernym humorom. Hoci ide o vážnu vec – o 800 miliónov dolárov, ktoré kvôli chamtivosti jedného vysoko postaveného manažéra zmizli z obehu, a potom už „len“ o život – nájde sa čas aj na šibeničné vtipy.

Hutný dej stojí na dialógoch jeden na jedného. Tu vyniká interakcia medzi Leeom a Patty, ktorých predstavitelia George Clooney a Julia Roberts majú šťavnaté nahrávky skvelo natrénované zo série Dannyho jedenástka. Clooney prejde premenou od samoľúbeho hajzlíka cez ustrašeného zbabelca až po chlapíka so srdcom na pravom mieste, Roberts je zasa pevne usadená v kresle absolútnej profesionálky, ktorá neprestáva režírovať situáciu, aj keď sedí dvadsať metrov od bomby.

Hra peňazí sa odohráva prakticky v reálnom čase a je v neustálom pohybe. Klaustrofóbne zovretá atmosféra nepovolí, ani keď sa dej zo štúdia prenesie do ulíc New Yorku. Informácie sa divák dozvedá postupne, vrátane tých o motiváciách a vzťahoch jednotlivých postáv, ktoré do situácie vnášajú nové svetlo. Kameramanský macher Matthew Libatique strieda najrôznejšie formáty obrazu (televízny, filmový, bezpečnostné kamery…), a prispieva tak k dynamike rozprávania. A Jodie Foster drží v pozícii režisérky všetky opraty pevne v rukách.

Ak z úvodu filmu mrazí, finále sa nesie v duchu otvorene populistickej satiry. Ale vlastne prečo nie: keď niekomu kvôli hrabivosti mocných zostanú len oči pre plač, je lepšie sa tomu horko zasmiať než mávať okolo seba pištoľou alebo počúvať „zaručené“ rady, ako rýchlo zbohatnúť.

Kde sú tie prachy?

Vlk z Wall Street (2013)
Trojhodinová jazda plná sexu, drog a zelených papierikov je portrétom vzostupu a pádu finančníka Jordana Belforta. V réžii Martina Scorseseho ho stvárnil Leonardo DiCaprio. Skutočný Belfort v 90. rokoch podvodne zarobil neuveriteľné peniaze – a vedel si ich užiť. Lenže každý žúr raz skončí… 
Margin Call (2011)
Píše sa rok 2007 a do masívnej finančnej krízy zostáva len 36 hodín. Čo nikto netuší – kým začínajúci analytik rizík podozrivou náhodou narazí na desivú dieru v systéme. Nadupaný thriller s Kevinom Spaceym, Demi Moore, Paulom Bettanym a ďalšími hviezdami súťažil na Berlinale. 
Wall Street: Peniaze nikdy nespia (2010)
Niekdajší finančný žralok Gordon Gekko si za mrežami odpykal dvadsaťtri rokov za poistné podvody a pranie špinavých peňazí. Bezškrupulózneho chamtivca zavrhli kolegovia aj rodina, ale starého psa novým kúskom nenaučíš: Gekko opäť cíti bankovky. Michael Douglas sa vracia vo svojej ikonickej úlohe z roku 1987. 
Zo zákulisia krízy (2010)
Hospodársky krach, ktorý začal v roku 2007 a stál 20 biliónov dolárov, sa považuje za najväčší kolaps trhov od Veľkej hospodárskej krízy 30. rokov. Charles Ferguson ho vo svojom dokumente starostlivo vysvetľuje v piatich kapitolách za pomoci najväčších finančných expertov. Film získal Oscara.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Hra peňazí

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,2 %
Foto Cinemax

Réžia Jodie Foster

Scénár Alan DiFiore, Jim Kouf, Jamie Linden

Obsadenie Julia Roberts, George Clooney, Dominic West, Caitriona Balfe, Jack O'Connell, Giancarlo Esposito, Aly Mang

Dĺžka 95 min.

piatok 24. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC