Film / seriál

Jasmínine slzy: Električka zvaná Túžba podľa Woodyho Allena

Jasmínine slzy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Woody Allen okrem duchaplných romantických retro komédií (ako je aktuálne Kúzlo mesačného svitu) vie veľmi dobre napísať a natočiť aj menej príjemné, zato podstatnejšie filmy o našich zlých vlastnostiach. Napríklad o tendencii klamať sebe samému.

Jasmine je dáma elegantná, rozmaznaná a s vybraným vkusom, ktorá žije skvelý život na vysokej nohe po boku milovaného bohatého manžela. Tak to aspoň videla ona sama. Lenže keď manželstvo skrachovalo a z bohatstva nič nezostalo, pretože ho jej muž spreneveril, Jasmine sa musela presťahovať na druhý koniec Ameriky, do chudobného bytíku svojej mladšej sestry a jej nového vidláckeho partnera. A ešte k tomu musí začať pracovať! Bez kokteilu antidepresív s alkoholom a ďalších výmyslov o svojom osude by svoje nové postavenie nikdy nezvládla. Lenže neustále ignorovanie reality väčšinou nevedie práve ku šťastiu. 
„Vždy som sa spoliehala na láskavosť cudzincov,“ hovorila už v 40. rokoch Blanche DuBois, psychicky labilná hrdinka slávnej drámy Tennesseeho Williamsa Električka zvaná Túžba. Jasmine je vlastne jej modernou reinkarnáciou a jej príbeh súčasným prerozprávaním jej trudného osudu. Napísal a natočil ho pred rokom Woody Allen, ale komédiu od neho tentoraz nečakajte. Publikum má síce najradšej jeho ľahké vtipné romance ako Polnoc v Paríži, starnúci duchaplný intelektuál čas od času natočí film v pesimistickej nálade. A potom nám pripomenie, že život je náhodná a nespravodlivá hra, ktorá sa nedá vyhrať, aj keď sa o to všetci naivne a márne snažia. Jasmínine slzy patria v jeho prehliadke pesimistických kusov k tým najlepším – a tiež najmilosrdnejším. Aj vďaka tomu, že im dominuje nepríjemne surový ale úplne odzbrojujúci výkon Cate Blanchett, za ktorý po práve tento rok pozbierala všetky veľké filmové ceny. „Veľa som pozorovala ľudí. Veľa som pila rosé. Nakoniec som musela zahrať tú antihrdinku, ktorú Woody napísal, ale samozrejme som myslela na škandál Madoff, pretože to je holokaust finančných škandálov. Existuje rad ľudí ako Jasmine. Vedela som o nich to, čo ostatní, ale ako herečka som sa k tým prípadom vrátila, aby som sa na ne pozrela viac forenzne,“ opísala herečka prípravu na rolu v rozhovore na webe Wrap.

Jasmínine slzy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70.6 %
Foto HBO

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Alec Baldwin, Cate Blanchett, Louis C.K., Bobby Cannavale, Andrew Dice Clay, Sally Hawkins, Peter Sarsgaard

Dĺžka 99 min.

HBO streda 1. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC