Film / seriál

Ja som kráľ Anglicka

Juraj III.
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Film o páde jedného vládcu, bláznivého starého muža, ktorý sa stratil vo svojej vlastnej mysli, pripomína Kráľa Leara.

Veď Juraj III. si z neho tiež s chuťou číta, avšak jeho vlastný príbeh nie je tragédiou. Pád z výšky totiž vyžaduje veľkosť, ktorá tomuto panovníkovi chýba, je skôr zmätený a niekedy dokonca aj roztomilý. Film The Madness of King George začína v roku 1788, kedy princ z Walesu netrpezlivo očakáva svoj nástup na panovnícky trón, pretože „papá“ sa trochu vymkol kontrole – pred svitaním sa preháňa v nočnej košeli po poliach, vrhá sa na dvorné dámy a nemôže si spomenúť na mená svojich úhlavných nepriateľov. Jednu vec si však pamätá dobre, keď prehodí k svojej kráľovnej: „Úsmev a mávať! To je to, na čo tu si!“ Len s týmto sa ale vládnuť nedá.

Vynikajúca hra Alana Bennetta aj vo svojom filmovom spracovaní necháva vyniknúť hlavnú hviezdu Nigela Hawthornea v titulnej úlohe, ktorý si znovu rád zahral zmäteného päťdesiatnika. Kráľ Juraj síce žil až do roku 1820, avšak slepý a uväznený v beznádejnom šialenstve, film sa preto zameriava na obdobie, keď jeho choroba ešte len prepukala a kedy ešte bojoval o svoj trón.

Film odhaľuje všetky zákulisné boje – na súde, v parlamente, v kráľovskej rodine aj v panovníkovej mysli. Princ z Walesu (Rupert Everett) sa neváha spojiť s opozičným vodcom, Charlesom Foxom (Jim Carter), a pokúsiť sa zobrať otcovi trón („Keď ho môže niekoľko spustnutých osadníkov v Amerike poslať do čerta, prečo nie ja?“). Dokonca svojej milujúcej a lojálnej kráľovnej a matke Charlotte (Helen Mirren) zabráni v stretávaní sa s manželom. Princ je jednoducho krutý, arogantný ničomník – z dnešného pohľadu ešte k tomu metrosexuál – túžiaci po jedinom, po moci.

To je predsa výborný materiál pre skvelú historickú drámu, ale už samotná Bennettova hra aj následné poňatie režiséra Nicholasa Hytnera idú skôr odľahčeným smerom. Nigel Hawthorne ako chorľavejúci kráľ je síce občas „ostrejší“, lenže aj tak je v ňom niečo roztomilé – šialenstvo v jeho očiach veľmi často strieda neha a zraniteľnosť, najmä keď hovorí s dvornými dámami.

Lekárska veda v tom čase nemohla svojmu panovníkovi ponúknuť žiadny liek. Napriek tomu sa našiel osvietený psychológ, ktorý mu veľmi pomohol, aspoň na nejaký čas. Doktor Willis je v podaní Iana Holma znamenitý a jeho dialógy s kráľom sú skvelé. Doslova bitka medzi týmito dvoma silnými mužmi je stredobodom filmu a je veľmi zábavné ju sledovať.

The Madness of King George nie je klasickou shakespearovskou drámou, ani dnešným erotikou pretkaným historickým životopisným filmom. Je to len príbeh neobyčajne obyčajného muža a túžby pár ľudí rozprávať o jeho osude bez zbytočného pátosu, s nadšením a humorom.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

The Madness of King George

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,6 %
Foto AMC

Réžia Nicholas Hytner

Scénár Alan Bennet

Obsadenie Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Ian Holm, Rupert Graves, Amanda Donohoe, Rupert Everett, Julian Rhind-Tutt

Dĺžka 106 min.

AMC pondelok 28. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC