Film / seriál

Ja, Earl a dievča na zomretie

hlavní hrdinovia – Thomas Mann, RJ Cyler a Olivia Cooke
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Gregovi práve začína posledný ročník strednej školy. Doteraz sa mu darilo preplávať štúdiom bez problémov – je totiž dokonale priemerný, a teda nenápadný. Všetko sa radikálne zmení vo chvíli, keď ho mama donúti navštíviť chorú spolužiačku.

Rachel práve diagnostikovali leukémiu. Zatiaľ sa cíti úplne normálne, nemá pocit, že by trpela či dokonca umierala, takže snaživého Grega aj s jeho predstieraným súcitom veľmi rýchlo pošle… No, proste domov. Greg je však neodbytný. A tak sa vzápätí z tohto maminho komplotu skutočne rodí moc pekné kamarátstvo.

Čas bezstarostnosti však rýchlo pominie – Rachel je naozaj chorá. V škole je zrazu stredobodom pozornosti, a Greg tiež. Zrazu všetci vedia aj to, že Greg so svojím (jediným) kamarátom Earlom točí divné filmy. Nemohli by niečo natočiť aj pre Rachel? Chudák dievča umiera, určite by ju to potešilo! No tak! 

Greg má trochu problém so sebavedomím a všetky tieto nečakané zmeny v jeho živote ho znervózňujú. Ale Rachel má naozaj rád. Hoci sa mu vôbec nechce, nakoniec sa do toho filmu predsa len pustí. Lenže práca mu nejako nejde, s Rachel sa v kritickom okamihu škaredo poháda a Earl ho tiež pošle… No, zase domov.

A tak Greg sedí doma a rozmýšľa, čo urobil zle. Do toho sa blíži študentský ples, na ktorý pôvodne vôbec nemal v pláne ísť. Teraz však dostal prekvapivú ponuku na sprievod… 

Bude vám to pripadať ako úplne jednoznačná rovnica. Tieto stredoškolské príbehy predsa všetci veľmi dobre poznáme. Jeden outsider a jedna pekná baba. Nájdu sa, potom sa pohádajú a potom sa predsa zase dajú dokopy, nie? Ideálne na tom plese. Do počtu jeden outsiderov kamarát – a je to. A predsa nie je. V tomto filme nič z toho, čo čakáte, jednoducho nepríde.

Ak vám tá rakovina pripomenula príbeh filmu Na vine sú hviezdy, teenagerského dojáku, ktorý pred dvoma rokmi poslal do kolien polovicu sveta, potom je tu podobnosť naozaj len povrchná. Režisér Alfonso Gomez-Rejon nemal v úmysle žmýkať z divákov emócie v prvoplánovo slušivom slaďáku – naopak, Ja, Earl a dievča na zomretie je nezávislý artový film s početnými odkazmi na filmovú klasiku, vtipný aj hlboký, a v každom prípade svojrázny. Ak čakáte čokoľvek v štýle zmieňovaných Hviezd, sklamanie vás neminie.

Naproti tomu filmoví fajnšmekri si pochutia. Celý rad kvalitných hereckých výkonov, pekná, chvíľami celkom prekvapivá práca s kamerou, vtipné, živé dialógy a hlavne úplne očarujúce hrané aj animované vsuvky (predovšetkým ide o úryvky filmov tvorivého dua Greg & Earl). To hlavné je však príbeh, ktorý ide úplne proti všetkému vášmu očakávaniu – proste zaujímavá vecička.

Film získal na filmovom festivale Sundance ako veľkú cenu poroty, tak veľkú cenu divákov za najlepší hraný film. Zaslúžene. Gomez-Rejon dokázal spracovať ťažkú tému bez zbytočného pátosu, neobvyklým spôsobom a vlastne celkom nekompromisne. K tomu tie skvelé animácie – los a tá veverička! Proste film, ktorý stojí za videnie. Ale klasickú teenagerskú lovestory fakt nečakajte.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Ja, Earl a dievča na zomretie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,3 %
Foto HBO

Réžia Alfonso Gomez-Rejon

Scénár Jesse Andrews

Obsadenie Thomas Mann, Olivia Cooke, RJ Cyler, Chelsea Zhang, Katherine C. Hughes, Natalie Marchelletta, Jon Bernthal

Dĺžka 104 min.

HBO nedeľa 4. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC