Film / seriál

Ikarie XB1

Z filmu Ikarie XB1

Všetci fanúšikovia žánru Sci-Fi by teraz mali spozornieť. Ako zjavenie sa vracia legendárny československý film Ikarie XB 1, ktorý dosť neprávom upadol do zabudnutia. Nemusíte sa obávať, nejde o ďalších návštevníkov, naopak, čiernobiely film z roku 1963 ani v najmenšom nepripomína bláznivé komunistické agitky.

Už samotný začiatok, potácajúci sa zranený muž, zaujme svojou tajomnou atmosférou a okamžite zatúžite vedieť viac. To sa vám tiež splní. Pomocou retrospektívy sa ponoríme do minulosti hlavného hrdinu a ocitneme sa na palube vesmírnej lode s ďalšími spolucestujúcimi. Misia tejto lode bola jasná – dostať sa do sústavy Alfa Centauri. Štyridsať členov posádky vedie z počiatku v podstate pomerne bežný život, aj keď sú uprostred neprebádaného vesmíru.

Zamilúvajú sa, priatelia sa, chcú sa baviť, byť šťastní, rozprávať sa, takto spoločensky a bez problémov prebehne prvá časť cesty, asi štyri mesiace. Lenže idyla netrvá nikdy večne… Narazia na vrak lode, ktorý ukrýva atómové zbrane a čo čert nechcel, samozrejme vybuchnú. Potom už ide všetko z kopca. Posádka musí začať riešiť nečakané problémy, čeliť podivným ožiareniam, upadajúcej morálke a vzrastajúcej agresivite niektorých členov. A pri tom všetkom sa stále približujú k nepreskúmaným planétam, kde by sa mohol ukrývať život…

Vesmírna odysea z Československa

Ikarie je skutočnou lahôdkou medzi klasickými sci-fi filmami. Na vtedajšie československé pomery a technické možnosti je to veľmi nápaditý a prepracovaný film. Samozrejme že nám vtedajšie efekty prídu úsmevné, ale vtedy to bola naozajstná bomba. Kulisy pôsobia studeno a odťažito, čím umocňujú napätie a podporujú tajomnú a v druhej polovici aj temnú atmosféru. Kostýmy nie sú nijako prehnané, svojou umiernenosťou a funkčnosťou sa možno trochu podobajú dnes už klasike – Star Treku. Ale predovšetkým minimalizmus, tajomno i akási temná podivnosť vo všeličom pripomínajú Kubrickovu poetiku. Skoro by sa chcelo povedať, že ešte než natočil Vesmírnu odyseu, musel vidieť československú Ikariu.

V šesťdesiatych rokoch u nás vznikali umelecké klenoty naprieč filmovými žánrami. Iste, o tomto filme sa v neskorších rokoch príliš nehovorilo, pretože socialistické myšlienky a veľkého ruského brata úplne vytesnil a sústredil sa na osudy konkrétnych ľudí. Občas to niektorí kritici filmu vytýkajú, že prvá polovica je v znamení komunitného života a nie akcie. Lenže v tom je čaro tejto filmovej perly – v pomalosti, v určitej obyčajnosti, aj keď sa všetko odohráva na palube vesmírnej lode, a takisto vo výbornom obsadení. Hlavne Zdeněk Štěpánek a Dana Medřická sa ukazujú v polohách, v ktorých ich bežný divák nepozná.

Túto tajomnú vesmíru drámu proste musíte vidieť.

Zaujímavosť – Podľa tohto filmu, Ikarie, bol neskôr pomenovaný aj český sci-fi časopis, ktorý sa nakoniec premenoval na XB1.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Ikarie XB1

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78.4 %
Foto Československo

Réžia Jindřich Polák

Scénár Pavel Juráček, Jindřich Polák

Obsadenie Zdeněk Štěpánek, Radovan Lukavský, Dana Medřická, Miroslav Macháček, František Smolík, Jiří Vršťala, Svatava Hubeňáková

Dĺžka 84 min.

sobota 4. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC