Film / seriál

Hra s ohňom

Hra s ohňom

Roberta Benigniho si nemožno predstaviť bez chlapčenskej naivity a radosti. A svoj najväčší talent, humor, použil tiež asi vo svojom najslávnejšom filme. Vyzerá tak trochu ako blázon a vie to o sebe, takže pre rolu vo filme Život je krásny je doslova ako stvorený.

Film sa delí na dve časti – jedna je komediálna a druhá tragická. Benigni, ktorý film režíroval a podieľal sa aj na scenári, si zahral Guida, hotelového čašníka v Taliansku, ktorý sa v tridsiatych rokoch dostane do veľkomesta a sníva o šťastnom živote. Okamžite sa zamiluje do krásnej Dory (Nicoletta Braschi) a vyzerá to, že sa mu všetko vyplní. Podarí sa mu získať jej srdce, vezmú sa, narodí sa im syn, a hoci ich láska kvitne v pohnutom období druhej svetovej vojny, svoje šťastie si nechcú nechať vziať. Lenže Guido je Žid…

Na sklonku vojny má ich syn Joshua (Giorgio Cantarini) už päť rokov a zdá sa, že cez všetky útrapy sa im podarí prežiť. Lenže v roku 1945 sú všetci Židia z mesta poslaní do koncentračného tábora. Dora je síce kresťanka, ale odmieta opustiť muža aj syna a nastúpi do vlaku s nimi… V tábore potom Guido rozohrá predstavenie hodné broadwayských dosiek, aby svojho syna ochránil. Hra to je veľmi komplikovaná, ale musí vyjsť, aby malý Joshua mal dojem, že všetko okolo je len prípravou na jeho narodeniny, že sa len hrajú na trochu inú skrývačku. Guido preto chlapca pred dozorcami skrýva a robí zo seba šaša.

Film Život je krásny pri svojom uvedení v Cannes vraj urazil niektorých ľavicových kritikov, pretože používa humor v súvislosti s holokaustom. Lenže film nie je komédiou o vojnových hrôzach, ale iba dojemným príbehom otca, ktorý chce so synom prežiť. Keby mal Guido pištoľ, na fašistov by strieľal. Keby mal armádu, zničil by ich. Lenže on je klaun a jedinou jeho zbraňou je komédia. Život je krásny totiž nie je o nacistoch a fašistoch, ale o ľudskej duši, o obyčajných ľuďoch, o láske, o priateľstve a o rodine. Ide o záchranu dobrého a nádeje z trosiek rozbombardovaných snov, o záchranu budúcnosti.

Tento veľmi emotívny film sledujte s poriadnym balíkom vreckoviek. Bude vám pri ňom behať mráz po chrbte, ale tiež sa zasmejete. Benigni je výborný komik a má cit pre detail, čo zužitkoval bezo zvyšku. Jednoducho, o tomto filme sa nedá písať, ten musíte vidieť.

Život je krásny

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,9 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Roberto Benigni

Scénár Roberto Benigni, Vincenzo Cerami

Obsadenie Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric, Marisa Paredes, Horst Buchholz

Dĺžka 114 min.

Rok 1997

Cinemax streda 5. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC