Film / seriál

Hra o tróny – šiesta séria

Jon Snow zo seriálu Hra o Tróny
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pokračovanie obľúbeného fantasy seriálu prvýkrát predbehne udalosti z knižnej predlohy. Nikto nevie, čo sa stane. A všetci máme kopu otázok.

V Siedmich kráľovstvách došlo na to, čo všetci čakali, ale rovnako sa toho niekoľko rokov obávali. Seriál dobehol knižky, ktoré poslúžili ako jeho predloha. Spisovateľ George R. R. Martin zatiaľ stále nedopísal ďalší (údajne predposledný) diel. A tak po prvýkrát naozaj vôbec nikto netuší, čo bude v nových epizódach Hry o tróny možné vidieť. Ale nad šiestou sériou visí ešte jeden oveľa väčší otáznik.

Ožije Jon Snow? A ako?

Smrť Hre o tróny pristane a je jej neoddeliteľnou súčasťou. Motto seriálu predsa znie: vyhráš, alebo zomrieš. Jednotliví hráči končia skoro rovnako nemilosrdne ako hrdinovia Walking Dead. Tvorcovia seriálu David Benioff a D. B. Weiss trvajú na tom, že smrť znamená smrť a nič viac. Zvlášť tragicky to znie v prípade takej obľúbenej postavy, akou je Jon Snow. Mladý veliteľ Nočnej hliadky zostal na konci piatej série ležať na zemi v snehu zafarbenom vlastnou krvou. Napriek tomu mnohí fanúšikovia neveria, že Jon už si Hru o tróny nezahrá.

Jon je jednou z hlavných postáv (niektorí ho dokonca berú ako kľúčového hlavného hrdinu), ale sám dobre vie, že to v Siedmich kráľovstvách ešte nič neznamená. Jeho nevlastný otec lord Ned Stark neslávne prišiel o hlavu pred finále prvej série. Ale aj tak… je tu istý nemŕtvy rytier Dondarrion, ktorého vzkriesil červený kňaz. A tiež červená kňažka Melisandra, ktorá sa vrátila na Jonov Čierny hrad možno práve včas.

Čo bude ďalej?

Pre tých, ktorí stále dúfajú, že zdanie klame a Jon Snow nestratil zase toľko krvi, má jeho predstaviteľ Kit Harington zlú správu. „Ľudia nechcú, aby zomrel, ale je mŕtvy,“ hovorí. „Budete sa s tým musieť zmieriť.“ Jeho slová potvrdzuje aj prvý trailer. Lenže najhoršie stráženým verejným tajomstvom zostáva, že stále dlhovlasý Harington, ktorý kedysi vyhlásil, že sa ostrihá hneď, ako s Hrou o tróny skončí, sa zúčastnil natáčania šiestej série.

Harington si možno len zahrá mŕtvolu. Možno sa objaví v scénach, ktoré sa odohrávajú v minulosti. Jonovo vzkriesenie, nech už v akejkoľvek podobe, zatiaľ zostáva v hre. Ale v šiestej sérii ide o omnoho viac. Kráľovnú Cersei čaká súd. Mladý Bran Stark, ktorého sme naposledy videli v spoločnosti záhadného stromového muža vo štvrtej sérii, je konečne späť. Sansa uteká zo Zimohradu a Arya je slepá. Daenerys sa dostala do zajatia, Jorah a Daario vyrazili za ňou, Tyrion vládne nepokojnému mestu, zatiaľ čo draci sú dvakrát väčší než predtým. A to už to predtým neboli žiadni drobčekovia.

Koniec sa blíži?

„Šiesta séria bola najťažšia pre všetkých zúčastnených,“ zhodujú sa Benioff a Weiss. „Kedysi sme sa sťažovali, že musíme zvládať príkoria natáčania s dvoma štábmi za jediný deň. Tento rok to boli štyri štáby denne skoro dva mesiace v kuse. Všetci sú unavení, skrehnutí a mrzutí. Prakticky sme sa stali súčasťou Nočnej hliadky. Ale dobrou správou je, že táto séria sa zároveň stala našou najintímnejšou a najokázalejšou.“ Hra o tróny zatiaľ nekončí. Tvorcovia seriálu aj spisovateľ vyhlásili, že sa dohodli na tom, ako bude pokračovať. To, čo uvidíme, sa nejakým spôsobom bude viac či menej líšiť od toho, čo si snáď jedného dňa prečítame. Ale Benioff, Weiss aj Martin tvrdia, že už poznajú koniec. Znamená to, že toto už je predposledná séria seriálu? Budúci rok ešte jedna a dosť? To sa zatiaľ nevie. Nové epizódy každopádne stoja za pozornosť viac ako kedykoľvek predtým.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Hra o tróny – šiesta séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90.3 %
Foto HBO

Réžia Brian Kirk, Daniel Minahan, Timothy Van Patten

Scénár David Benioff, D. B. Weiss

Obsadenie Sean Bean, Mark Addy, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen

Dĺžka 60 min.

HBO pondelok 25. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC