Film / seriál

Houdini: Zmiznutie a znovuobjavenie Adriena Brodyho

Houdini
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Má výrazný nos, pohľad šteňaťa, židovského otecka a Oscara za Pianistu. Herec a režisér Adrien Brody sa vracia do škatuľky „seriózneho“ herca, aby stvárnil slávneho majstra únikov Harryho Houdiniho od jeho prvých kúzelníckych krôčikov až po trpký koniec bojovníka proti spiritualistom.

Má povesť nadaného, ochotného, pracovitého a obetavého herca. Kvôli úlohe neváha schudnúť, pribrať alebo sa aj napríklad pomočiť, keď káže scenár. Tak prečo Brody zmizol na dlhých deväť rokov z hľadáčika Hollywoodu? „Možno som ľudí zmiatol tým, aký mám prístup k práci,“ hovorí Adrien Brody v rozhovore pre New York Times. 
Niektorí urobia v Hollywoode kariéru, pretože sa štylizujú do určitého typu. Zarábajú peniaze. Majú viac príležitostí. Ale ja si nemyslím, že by sa herci mali takto obmedzovať. Inými slovami, Brodyho si Hollywood po úspechu v Polanského Pianistovi zaradil ako charakterného herca vážnych úloh a basta fidli. Americký rodák z Brooklynu sa ale takto nechcel nechať zviazať a radšej sa pustil do experimentov so všetkými možnými žánrami. Dokonca sa objavil v poslednom pokračovaní slávneho Predátora. Sám Brody tvrdí, že ho poznamenal zisk Oscara v ešte len dvadsiatich deviatich rokoch. Vraj už si ani nebol istý, že ho niekedy niekto bude naozaj milovať.

Nezabúdajte na Houdiniho

Brodymu sa do dvojdielnej minisérie Houdini pôvodne veľmi nechcelo. Jeho agent ho ale presvedčil, že televízia je dnes mocnejšie médium než film (ako by sme to v poslednom čase počuli čoraz častejšie). 
Brody sa nakoniec ponoril do úlohy legendárneho kúzelníka tak hlboko, že o neho mali spolupracovníci obavy. Miniséria rozpráva životný príbeh iluzionistu Houdiniho od neúspešných „cirkusových“ začiatkov, cez celosvetovú slávu až k boju proti spiritualizmu v neskorších rokoch. Houdini totiž túžil po komunikácii so svojou zosnulou matkou a pritom odhaľoval podvodníkov a šarlatánov, vrátane manželky Arthura Conana Doyla.
Postava Houdiniho bola Brodymu blízka, veď v detstve organizoval kúzelnícke estrády ako Úžasný Adrien. Vystupoval na detských narodeninových oslavách a predvádzal svoje schopnosti pred kým sa dalo. 

Prvý americký super hrdina

IAj povrchní znalci Houdiniho života vedia, že išlo o kúzelníka, ktorý ohromoval ľudí svojimi fantastickými útekmi Veľkého Houdiniho. Iluzionista podľa tejto verzie pracoval dlhé roky v službách americkej a britskej vlády ako tajný špión. Myšlienka pochádza z knihy The Secret Life of Houdini: The Making of America‘s First Superhero (Tajný život Houdiniho: Prvý americký super hrdina) od Williama Kalusha a Larryho Slomana. 
To, že Houdini vystupoval po celej Európe, dokonale ovládal umenie klamu a hovoril plynule nemecky, mu určite veľmi pomohlo. V jednej chvíli sa napriek tomu ocitá v úzkych. Keď počas vystúpenia s fingovaným únikom zo zavretého sejfu prenikne na nemeckú ambasádu, aby ukradol kľúčové tajné dokumenty skryje sa v inom, vzápätí skutočne zapečatenom sejfe. Ako z tejto chúlostivej situácie von? Houdiniho odpoveď znie: „Môj mozog je kľúčom, ktorý ma oslobodí.“ 
„Ako chlapec som si z Houdiniho urobil idol. Bol to pre mňa skutočný akčný hrdina,“ tvrdí s úsmevom Brody. Preto nemal veľkú radosť, keď sa scenáristi rozhodli vyložiť všetky karty na stôl – zatiaľ čo Houdiniho okolie netuší, čo sa pred jeho očami v skutočnosti odohráva, alebo len nemo zíza, ako je to vôbec možné, diváci si hlavu lámať nemusia – tvorcovia sa totiž rozhodli všetky slávne kúzelnícke triky prezradiť. „Podriadil som sa, pretože sa to dá aj tak všetko vyhľadať na internete,“ hovorí Brody. „Ale čarodejník nikdy neodhaľuje svoje triky.“ Zato Adrien Brody kompletne odhaľuje Harryho Houdiniho.

Houdini

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86.7 %
Foto HBO

Réžia Uli Edel

Obsadenie Adrien Brody, Kristen Connolly, Ed Jones, Tim Pigott-Smith, Tom Benedict Knight, Kata Sarbó, Louis Mertens

Dĺžka 166 min.

HBO utorok 7. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC