Film / seriál

Horúce roky na juhu

The Great Debaters
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Herecká hviezda Denzel Washington sa vie presadiť aj ako režisér, nakrútil napríklad film o debatnom klube. To neznie bohvieako napínavo, než zistíte, o čo vlastne vo filme ide.

Dráma natočená podľa skutočných udalostí, The Great Debaters, rozpráva príbeh učiteľa Melvina B. Tolsona (Denzel Washington), ktorý so svojím krúžkom ovládne univerzitnú debatnú súťaž. V jej finále sa študenti z bezvýznamnej vysokej školy kdesi uprostred bavlníkových plantáží postavia tímu Harvardskej univerzity. No a čo, poviete si. Lenže Tolsonovi študenti boli tmavej farby pleti a film sa odohráva na americkom Juhu v tridsiatych rokoch.

Vtedy boj za všeobecne platné občianske práva ešte zďaleka nezačal, odvážna krajčírka Rosa Parksová ho spustí až o dvadsať rokov neskôr, keď odmietne v autobuse automaticky uvoľniť miesto belochovi. A Martin Luther King v tom čase ešte chodil na strednú školu. Ako neviditeľný múr sa spoločnosťou ťahali segregačné zákony, ktoré rozdeľovali ľudí v školách, na verejných priestranstvách, v hromadnej doprave aj v reštauráciách. A na vrchole vleklej hospodárskej krízy sa na juhu krajiny čoraz častejšie šepkalo jedno slovo: lynč. 

Búrky hnevu

Od porážky Konfederácie do konca devätnásteho storočia patrili horiace kríže a vraždenie cynicky povedané ku koloritu poľnohospodárskeho Juhu. Historici rasistom s bielymi kapucňami pripisujú prinajmenšom tri a pol tisíca obetí len od roku 1880. S rozpadom Ku Klux Klanu sa situácia vo vidieckych oblastiach Louisiany či Alabamy na dve dekády upokojila. Ako sa však hospodárska kríza prehlbovala, verejné násilie začalo prepukať nanovo. Hrozné scény si ľudia s potešením fotili a dokonca sa tlačili ako pohľadnice.

Vo Washingtonovom filme sú tieto výbuchy hromadného násilia prítomné rovnako ako každodenné šikanovanie, ktoré farební museli znášať. Od historických udalostí sa odchyľuje len v tom zmysle, že posledným súperom skutočných Tolsonových chlapcov a dievčat nebol tím Harvardu, ale losangelskej univerzity. „Dnes už netušíme, akou veľkou vecou vtedy bolo, keď sa ‚čierna‘ škola, ako rovnocenná, postavila ‚bielej‘,“ vysvetľuje scenárista Robert Eisele. „Do filmu sme použili Harvard preto, aby sme význam tých udalostí zdôraznili.“

Prestížna univerzita Brečtanovej ligy si každopádne vzala tento filmový počin za svoj a prvýkrát po tridsiatich rokoch dovolila natáčať v kampuse. A Washington po premiére daroval rovný milión dolárov vysokej škole Wiley College na obnovenie debatného klubu. Skutočný príbeh študentov tmavej pleti bohužiaľ taký jasný happy end nemal.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

The Great Debaters

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 %
Foto FilmBox

Réžia Denzel Washington

Scénár Jeffrey Porro, Robert Eisele

Obsadenie Denzel Washington, Nate Parker, Jurnee Smollett, Forest Whitaker, Denzel Whitaker, Jermaine Williams, Gina Ravera

Dĺžka 123 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC