Film / seriál

Haven: Krajina v hmle

Haven

Sú miesta, ktoré majú zvláštne čaro. Rozhodne medzi ne patrí severovýchod Spojených štátov.

Maine je najsevernejším štátom amerického východného pobrežia. V jeho vnútrozemí sa rozprestierajú nekonečné lesy, v ktorých žijú soby, vlky a medvede. Ospalý kraj chráni pred vlnami Atlantiku hradba skál osadených malebnými majákmi, ktorú len tu a tam narúšajú piesočnaté pláže. Od oceánu vanie studený vietor, ktorý prináša hmly a dážď.
 
Nové Anglicko sa tejto časti Spojených štátov teda nehovorí pre nič za nič. Jej romanticky pochmúrna atmosféra priamo nabáda k vymýšľaniu strašidelných príbehov. Práve tu sa odohrávajú novely H. P. Lovecrafta, autora hororovej klasiky z počiatku minulého storočia. Aj Stephen King situuje dej mnohých svojich kníh do rodného Maine, napríklad Carrie, Prekliatie Salemu, Nespavosť alebo do slovenčiny zatiaľ nepreložený román Colorado Kid. Posledný menovaný sa stal predlohou seriálu Haven, ktorý v auguste môžete sledovať na Universal Channel. Jeho ochutnávka vo forme hodinového filmu bola natočená už roku 2010 pre jednu z amerických káblových televízií. Okamžitý úspech u divákov podnietil natočenie trinásťdielneho seriálu, ktorý sa prvýkrát vysielal o rok neskôr. Fanúšikovia na seriály Haven oceňujú nielen napínavú atmosféru a zaujímavé obsadenie, ale aj množstvo narážok na ďalšie diela Stephena Kinga. Do dnešnej chvíle vznikli štyri série seriálu s celkom 52 dielmi.
 

Miesto, kam patríš 

Do zapadákova na konci štátnej cesty prichádza agentka FBI Audrey Parkerová, aby vyšetrila záhadné úmrtie bývalého trestanca. Ako sa ukáže, nejedná sa o jediný nevysvetliteľný incident v Havene – zdá sa, že v mestečku dochádza k množstvu podivných udalostí, a to vo vlnách, ktoré podľa všetkého prichádzajú každých niekoľko desaťročí. Pôvodní obyvatelia zrejme vedeli o silách, ktoré sa na tomto mieste vyskytujú, už dávno pred príchodom Európanov.
 
Nie je teda divu, že sa Audrey nakoniec rozhodne v Havene zostať. S policajtom Nathanom Wuornosom nadprirodzené javy dokumentujú a snažia sa odhaliť ich pôvod. Čoskoro sú navyše nútení rodiny postihnuté týmito úkazmi brániť pred niektorými obyvateľmi, ktorí majú strašení dosť a dávajú ich za vinu tým, ktorí ich zažívajú. Odveká nepísaná dohoda o tom, že miestni držia pokope a o fenoméne pred cudzími mlčia, sa začína drobiť. Čím dlhšie Audrey v mestečku zostáva, tým viac je zrejmé, že sa v ňom neocitla náhodou. Krok za krokom odkrýva svoju netušenú spojitosť s týmto miestom. V Havene sa schyľuje k niečomu dôležitému, čo ďaleko presahuje jeho hranice, a ústrednú úlohu v tom má zohrať práve Audrey.
 

Haven

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 %
Foto Universal Channel
pondelok 4. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC