Film / seriál

Gravitácia: Oscarový výlet do vesmíru

Gravitácia
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ako sa bez výcviku NASA môžete dostať do vesmíru? Tak, že si pozriete Gravitáciu, oscarový film, ktorý posunul ľudstvo (alebo aspoň kinematografiu) zas o pár krôčikov dopredu.

Vlani na jeseň Gravitácia zdôvodňovala existenciu 3D aj kina Imax. Teraz si ten úžasný zážitok, kedy ste sa ocitli po boku Sandry Bullock medzi hviezdami a úlomkami ruského satelitu, môžete zopakovať v pohodlí svojho domáceho kina. Bullock vo filme hrá doktorku Ryan Stone na jej prvej vesmírnej misii. George Clooney poteší v úlohe vesmírneho veterána Matta Kowalskiho, ktorý velí svojmu poslednému letu pred odchodom do dôchodku. Lenže počas zdanlivo rutinnej výpravy do kozmu dôjde ku katastrofe. Loď je zničená a Stone a Kowalski zostanú vo vesmíre sami, odkázaní jeden na druhého a smerujúc ďalej do temného vesmíru. Doktorka Stone potom zažije odyseu, ako sa zo stavu bez tiaže postaviť na vlastné nohy, doslova aj metaforicky. Trpí totiž traumou zo straty dieťaťa a počas svojej záchrany sa bude rozhodovať, či jej to vôbec stojí za to.  
Hlavnou hviezdou dych berúceho vesmírneho dobrodružstva napriek tomu nie je nakoniec ona, ale ľudia, ktorých vo filme nevidíme. Autori vizuálnych efektov. Režisér Alfonso Cuarón, ktorý sa do Hollywoodu dostal vďaka úspechu Mexickej jazdy, potom sa presťahoval do Londýna, kde natočil najlepší (tretí) diel Harryho Pottera a Potomkov ľudí. A v neposlednom rade kameraman Emmanuel Lubezki, ktorý s režisérom Cuarónom spolupracuje pravidelne a k tomu ho má rád aj veľký artový lyrik Terrence Malick, preslávený vizuálne rozsiahlymi filmami. Jeho dlhé zábery simulujúce plynulosť beztiažového stavu, ktoré cestujú do skafandra hlavnej hrdinky a späť, sú nezabudnuteľné.

Oscarová tiaž

Gravitácia patrila od premiéry na festivale v Benátkach k diváckym aj kritickým favoritom a stala sa aj najúspešnejším titulom tohtoročných Oscarov. Získala najväčší počet nominácií, desať, sedem z nich premenila (réžia, kamera, strih, hudba, zvuk, strih zvuku, vizuálne efekty) – nie však tú za najlepší film.  

Americký film, alebo britský?

Na britských filmových cenách BAFTA Gravitácia získala cenu pre najlepší britský film, čo mnohých zarazilo, keď v ňom žiadny Brit nehrá a režisér a scenáristi pochádzajú z Mexika. Faktom ale je, že film sa natáčal v londýnskych štúdiách, pracovalo na ňom mnoho Britov a niektorí za to vyhrali Oscara. A Cuarón v Británii už dlho býva.

Film vs. realita

Hubblov teleskop, ISS a čínska stanica Nebeský palác od seba obiehajú tak ďaleko a v takom orbitálnom sklone, že je nemožné cestovať medzi nimi bez precíznej prípravy, plánovania, kalkulácie, vhodných technológií a veľkého množstva paliva. Väčšina satelitov tiež obieha vo výške desať tisíc kilometrov nad ich výškou, takže scenár, kedy sa tu roj úlomkov satelitov a následná reťazová reakcia ničivo a rýchlo prejaví, nie je príliš reálny. Sandra Bullock pod skafandrom má len slušivé spodné prádlo, astronauti však bežne nosia špeciálny chladiaci oblek, ponožky a tiež špeciálne plienky. Helma neodráža na svojom priezore okolie, ako ukazuje film, a nie je ani transparentná.

Kto mohol hrať v Gravitácii

Štúdio Warner Bros. najskôr chcelo do hlavnej úlohy Angelinu Jolie, ale nebolo ochotné jej za to zaplatiť dvadsať miliónov dolárov. Počas roka 2010 štúdio postupne zvažovalo obsadenie Marion Cotillard, Scarlett Johansson a Blake Lively. V septembri režisérovi Cuarónovi povolilo obsadiť do úlohy bez predchádzajúcich testov Natalie Portman, ktorá v tej dobe zožínala ceny za svoj výkon vo filme Čierna labuť. Tá sa ale potom kvôli vyťaženiu roly vzdala. Až potom prišiel rad na Sandru Bullock. Rolu Clooneyho mal pôvodne hrať Robert Downey jr.

Gravitácia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78.7 %
Foto HBO

Réžia Alfonso Cuarón

Obsadenie George Clooney, Sandra Bullock

Dĺžka 90 min.

HBO sobota 10. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC