Film / seriál

Geniálny mručiak

Mr. Turner - plagát k filmu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Romantický maliar J. M. W. Turner je dnes považovaný za anglický národný poklad. Film iného britského klasika Mikea Leigha, nominovaný na niekoľko Oscarov, vám ukáže, ako tvoril pomocou pľuvancov, hovoril pomocou mručivých zvukov a poburoval aj fascinoval verejnosť.

Británia dala svetu niekoľko veľkých skvelých maliarov, nikto z nich ale nie je populárnejší a známejší než Joseph Mallord William Turner. Počas svojej dlhej a úspešnej kariéry na prelome 18. a 19. storočia povýšil krajinomaľbu, pokiaľ ide o jej hodnotenie, na úroveň historickej maľby. Maľoval ako impresionista roky pred tým, než impresionizmus vôbec začal. Všetko, čo maľoval, chcel najprv prežiť. Aby mohol čo najlepšie zachytiť búrku na mori, nechal sa pokojne priviazať na lodný sťažeň. Aj preto označujú dnes Briti jeho diela v anketách za najlepšie obrazy histórie, predovšetkým ten s názvom Bojujúca Temeraire vlečená k poslednému kotvisku na rozmontovanie ktorý figuroval aj v bondovke Skyfall.
Film Mr. Turner sa sústredí na posledné štvrťstoročie v živote tohto skvelého – aj keď trochu výstredného – britského maliara. Po smrti zbožňovaného otca, ktorá ho hlboko zasiahla, býval v dome len so svojou gazdinou Hannah Danby, s ktorou udržiaval sporadický sexuálny pomer. Neskôr nadviazal blízky milostný vzťah s gazdinou z jedného prímorského mestečka, s ktorou nakoniec žil inkognito v Chelsea. Počas toho všetkého cestoval, maľoval, stýkal sa s miestnymi aristokratmi, navštevoval nevestince aj Kráľovskú akadémiu umení, ktorej bol váženým, hoci nespútaným členom. Verejnosťou i smotánkou bol oslavovaný a zatracovaný súčasne.
Sedemdesiatdvaročný britský filmár Mike Leigh je verejnosťou prevažne oslavovaný, zvlášť od 90. rokov, kedy natočil filmy Nahý a Tajnosti a lži. Tieto aj ďalšie tituly ako Topsy-Turvy, Dve tváre Very Drake či Happy-Go-Lucky získali rad ocenení, vrátane cien BAFTA, nominácií na Oscara a cien na festivale v Cannes. Neinak tomu bolo s jeho pôsobivou freskou o pánovi Turnerovi, vizuálne inšpirovanou obrazmi tohto majstra práce so svetlom. Film si vlani vyslúžil oscarové nominácie za kameru, kostýmy, výpravu a hudbu. Timothy Spall, ďalší britský národný poklad, sa vďaka tomuto filmu „premručal“ k cene pre najlepšieho herca na prestížnom festivale v Cannes aj k Európskej filmovej cene.

Joseph Mallord William Turner (1775—1851)

Syn holiča z londýnskeho Covent Garden sa už v štrnástich rokoch dostal na Kráľovskú akadémiu, kde bol neskôr menovaný profesorom. Počas kariéry veľa cestoval a na svojich cestách zbieral podnety pre svoje obrazy. Tridsať rokov žil v spoločnej domácnosti so svojím otcom, okrem neho mal len málo priateľov. Príliš sa nestýkal ani so svojimi dvoma nemanželskými dcérami. Dosiahol majstrovstvo nielen v olejomaľbe, ale stal sa aj jedným z najvýznamnejších britských akvarelistov. Často maľoval výjavy s morom či slnkom, zaujímal sa o to, ako sa nálada a vzhľad určitého miesta menia pôsobením vplyvov ovzdušia.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Mr. Turner

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 %
Foto Cinemax

Réžia Mike Leigh

Scénár Mike Leigh

Obsadenie Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Lesley Manville, Martin Savage, Ruth Sheen

Dĺžka 149 min.

HBO sobota 6. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC