Film / seriál

Garderobier

Ian McKellen a Anthony Hopkins

Ian McKellen a Anthony Hopkins – dve geniálne herecké osobnosti sa spolu zišli prvýkrát na plátne v príbehu o jednom neobyčajnom priateľstve a odvahe čeliť nepriazni osudu i nepríjemnému koncu.

Film Garderobier je remakom rovnomennej televíznej adaptácie z roku 1983, ktorej predlohou bola divadelná hra Ronalda Harwooda, ktorú napísal na základe svojich skúseností garderobiera u známeho shakespearológa, britského herca/manažéra Donalda Wolfita.

Príbeh sa odohráva za druhej svetovej vojny v Anglicku, keď sa jednej noci chystá skupinka kočovných hercov vystúpiť v regionálnom divadle s 227. reprízou inscenácie Kráľa Leara. Aj napriek zvuku dopadajúcich bômb a hukotu sirén sa všetci pripravujú na predstavenie, ako keby sa nič nedialo. Z rutiny ich ale vytrhne správa, že ich principál a zároveň predstaviteľ hlavnej úlohy Sir chýba. Jeho garderobier Norman sa ho snaží nájsť a predstavenie zachrániť, lenže opona sa má dvíhať už za hodinu a vo vzduchu visí pálčivá otázka: „Objaví sa Sir včas a bude vôbec schopný hrať?“

V pôvodnej verzii stvárnili hlavné úlohy britskí herci Albert Finney a Tom Courtenay, obaja za svoje výkony získali oscarovú nomináciu a nastavili tak pre budúcich predstaviteľov ich úloh latku veľmi vysoko. Režisér Richard Eyre (Iris, Zápisky o škandále) stavil na waleského herca Anthonyho Hopkinsa, ktorému zveril úlohu Sira, a na jeho britského kolegu Iana McKellena, ktorého obsadil ako Normana.

Tieto dve hviezdy sa na plátne zišli prvýkrát a spustili naozajstný herecký koncert, Hopkins na adresu svojho kolegu poznamenal: „Ja som trochu vrtošivý, on je tá pravá hviezda.“ Faktom je, že obaja podávajú veľmi sugestívny výkon – Hopkins je dojemný a McKellen krásne civilný.

Napriek tomu, že je Garderobier televízny film, ide skôr o divadelný kúsok, pretože sa jeho dej okrem zákulisnej šatne odohráva tiež na scéne. Anthony Hopkins si tak zahral úlohu v úlohe – okrem Sira aj postavu v inscenovanej hre Kráľ Lear. „Nie je to čisto len o divadle a o procese hrania. Make-up, kostýmy a život v divadle sú na tom to najzaujímavejšie,“ komentuje film režisér. Príbeh o priateľstve a vernosti je založený na zvláštnom vzťahu šéfa a jeho podriadeného: „Je to typický vzťah pán, sluha. Sú na sebe vzájomne závislí,“ dopĺňa Eyre.

Porovnaniu s pôvodným filmom sa mladší film neubráni, herecké výkony zostávajú rovnako kvalitné, líšia sa skôr štylizáciou a celkovým poňatím výpravy. Obe verzie ale ponúkajú prepracované dialógy a vzdávajú hold divadlu, ľuďom okolo neho a herectvu samotnému.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Garderobier

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 %
Foto HBO

Réžia Richard Eyre

Scénár Richard Eyre, Ronald Harwood

Obsadenie Anthony Hopkins, Ian McKellen, Vanessa Kirby, Emily Watson, Sarah Lancashire, Edward Fox, Tom Brooke

Dĺžka 105 min.

štvrtok 23. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC