Film / seriál

Foxcatcher zápas o život

Plagát filmu Foxcatcher

Channing Tatum, Mark Ruffalo a na nepoznanie zmenený Steve Carell uhranú v oscarovej dráme, ktorá je zároveň tragická i komická.

V druhej polovici 80. rokov excentrický milionár John du Pont oslovil olympijského víťaza v zápase Marka Schultza, aby s bratom Daveom zostavil a trénoval budúci zlatý tím. Du Pont, ktorý bol ornitológom a zberateľom mušlí, nevedel nič o športe, nieto o zápasení. Napriek tomu mal sen, že všetci víťazní zápasníci z Olympiády v juhokórejskom Soule vzídu z tréningového programu na usadlosti Foxcatcher.

Rovnomenný film natočený podľa skutočných udalostí začína ako nezvyčajná komédia prešpikovaná suchým humorom. Lenže práve tie skutočné udalosti nečakane stočia dej tragickým smerom.

Mocné médium

„Mám rád príbehy, ktoré človeka prinútia vytriezvieť,“ hovorí režisér Bennett Miller. „Zábavné filmy nie sú niečím, čo by som nutne vyhľadával. Síce sú tiež dôležité a prídu vhod, ale myslím si, že film je potenciálne do takej miery mocné médium, že má na viac. „Foxcatcher je Millerovou treťou drámou. Natočil ho po Oskarových kúskoch Moneyball a Capote. Bratov zápasníkov si zahrali Channing Tatum a Mark Ruffalo. Na čudáka Johna du Ponta si prekvapivo trúfol Steve Carell vybavený umelým nosom.

Mladší brat Mark (Tatum) žije v chudobe a zabudnutí. Život a tréning v luxuse je preňho ponuka, ktorá sa neodmieta. Starší Dave (Ruffalo) spočiatku váha. Kým sa ho podarí presvedčiť, du Pontova nevypočítateľná povaha a psychologické manipulácie nenávratne nahlodajú Markovo neisté sebavedomie a negatívne ovplyvnia jeho športové výkony.

Veľká výzva

Mark Ruffalo a Steve Carell boli nominovaní na Oscara, medzi ďalšími tromi nomináciami sa našla jedna aj pre Millera v kategórii Najlepšia réžia. Na to, že Ruffalo zbiera nominácie na prestížne ceny, aj keď je vo filmoch najviac vidieť ako ľudské alter ego zeleného obra Hulka zo superhrdinského tímu Avengers, sme si už zvykli. V prípade Carella je to trochu niečo iné. Preslávil sa v americkej verzii dôvtipného seriálu The Office a doteraz sa objavoval hlavne vo viac či menej podarených komédiách ako Anchorman alebo Evan Všemohúci.

„Myslím, že keď je niekto komediálnym hercom, neznamená to, že nič iné nezvládne,“ namieta Carell. „Ale zároveň som tú úlohu v žiadnom prípade nevzal, aby som niekomu niečo dokazoval – to by bolo domýšľavé. Išiel som do toho, aby som získal skúsenosti, a pretože to pre mňa bola veľká výzva.“

Fascinujúce predstavenie

Du Pont vníma sám seba ako patróna športu, ktorý reprezentuje všetko, čím nie je. Carell je v úlohe takmer na nepoznanie. Tvrdí, že sa v žiadnom prípade nesnažil hrať nejakého filmového zloducha alebo dokonca monštrum.

„V prvom rade som ho bral ako ľudskú bytosť s veľkými problémami,“ hovorí. „Podľa mňa to bol veľmi smutný a osamelý muž. Myslím, že túžil po obdive a rešpekte, ale nebol niekým, kto by niečo z toho vzbudzoval. Dave Schultz bol prirodzeným vodcom. Du Pont nie. Ale chcel byť. Zúfalo.“

Foxcatcher je fascinujúce predstavenie. Ťažko uveriť, že toto sa naozaj stalo. Miller to vníma rovnako. „Jeden z najbohatších mužov Ameriky z jednej z najprominentnejších rodín sa rozhodol, že bude na svojom sídle trénovať zápasníkov. A potom sa niečo strašne pokazilo. Už to je vyložene absurdná myšlienka. Tragická a zároveň komická.“

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Foxcatcher

Film / seriál
Hodnotenie FDB 61.6 %
Foto HBO

Réžia Bennett Miller

Scénár E. Max Frye, Dan Futterman

Obsadenie Channing Tatum, Steve Carell, Sienna Miller, Anthony Michael Hall, Mark Ruffalo, Vanessa Redgrave, Tara Subkoff

Dĺžka 129 min.

sobota 2. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC