Film / seriál

Exodus – Bohovia a králi: Biblia podľa Ridleyho Scotta

Exodus: Bohovia a králi
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Vyrástli ako bratia, ale stali sa z nich nepriatelia na život a na smrť. Jeden z nich vládol ako egyptský faraón, ten druhý, len obyčajný nájdenec sa však stal legendou, bol ním totiž Mojžiš. Iná legenda, Ridley Scott, previedla ich nesmrteľný príbeh na filmové plátno. Tvorca Gladiátora tak dostal šancu ukázať, či ešte dokáže natočiť dych berúci historický veľkofilm.

V starovekom Egypte sa vládca rovnal Bohu a inak tomu nebolo ani v prípade Ramzesa. Mocný faraón mal jediného blízkeho priateľa, Mojžiša, ktorý s ním vyrastal od detstva, keď sa ho ako židovského najdúcha ujala kráľovská rodina. Z priateľa sa však stal úhlavný nepriateľ vo chvíli, keď sa Mojžišovi zjavil „iný“ Boh a poveril ho neľahkou úlohou – vyslobodiť jeho ľud z egyptského otroctva a priviesť ho do krajiny zasľúbenej. Stať sa vodcom aj prorokom.
„Príbeh Mojžiša bola obrovská výzva, ktorú som si zamiloval. Chcel som preskúmať jeho zložitý charakter a bol som ohromený tým, čím si musel prejsť. To, že najprv boli bratia, a potom sa z nich stali súperi, ktorí spolu bojujú, robí ten príbeh veľmi atraktívnym,“ vysvetlil Ridley Scott, prečo sa pustil do príbehu, ktorý filmárov zlákal už niekoľkokrát. Scott sa najprv preslávil ako autor skvelých sci-fi vďaka hitom Votrelec či Blade Runner. Na konte má však aj oscarového Gladiátora, v ktorom na čas stanovil, ako má vyzerať akčná historická epika.
„Mám rád veľkoleposť,“ pokračuje Scott. „Vedel som, čo robiť s Gladiátorom – ako ho priviesť k životu a cítiť ako ľudia, ktorí v tej dobe žili. V Exode som chcel podobne priviesť k životu egyptskú kultúru, ale spôsobom, ako to nikto predtým ešte neurobil.“ Počnúc úvodnou filmovou bitkou, kde pätnásť tisíc egyptských vojakov zaútočí na tábor Chetitov, až po týčiace sa stavby, desivý sled desiatich morových rán zoslaných na Egypt a rozostúpenie Červeného mora, tým všetkým vniesol Scott do biblického rozprávania moderný filmový výraz. Epos vznikal v Pinewood Studios v Londýne a na lokalitách v Almerii v južnom Španielsku a Fuerteventure na Kanárskych ostrovoch.

Exodus: Bohovia a králi

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71.7 %
Foto HBO

Réžia Ridley Scott

Obsadenie Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Ben Mendelsohn, María Valverde, Sigourney Weaver

Dĺžka 142 min.

HBO nedeľa 13. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC