Film / seriál

Európske filmové ceny 2014: Európske Oscary sa blížia!

Zimný spánok
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Po dvadsiaty siedmy krát sa v polovici decembra rozdajú Európske filmové ceny, ktoré vznikli v 80. rokoch ako európska odpoveď na amerických Oscarov. Tohtoročný ceremoniál by mohol filmových fanúšikov zaujímať viac než inokedy – všetky hlavné nominované tituly sú totiž známe z našich kín.

Na slovenskú premiéru z nominovanej pätice teda ešte čaká švédska dráma Vyššia moc o rozklade rodiny na dovolenke v Alpách. Ostatné, poľská Ida, turecký Zimný spánok, dánska Nymfomanka aj ruský Leviatan sa už v slovenských kinách premietali. Najväčším favoritom je zrejme Leviatan, majestátna tragédia o strete jedinca s politickou mocou aj osudom obsahujúca kritiku putinovského režimu. Najviac nominácií má však Ida, ocenená už za kameru. Európska filmová akadémia nedávno zmenila model a niektoré ceny vyhlasuje bez nominácií. Už teraz tak vieme, že najlepšiu hudbu má britské sci-fi Pod kožou, kostýmy a výpravu rakúsky alpský western Temné údolie, strih britský Locke a zvuk britská Hviezda kriminálu.  
V zhruba päťdesiatčlennom predvýbere, v ktorom potom 1800 členov Európskej filmovej akadémie hľadá nominovaných, figuroval aj jeden český film, dopingová dráma Fair Play. Ako obvykle sa ale český zástupca ďalej nedostal. Za posledných päť rokov sa z českých tvorcov v úlohe nominovaných zúčastnil len Aleš Březina, autor hudby filmu Kawasakiho ruža, a režisér animovaného Aloisa Nebela Tomáš Luňák, ktorý striebornú sošku aj vyhral.
Napriek tomu by nemalo byť ťažké nájsť si svojich favoritov – tohtoročný výber je celkom silný. Do lotyšskej Rigy sa 13. decembra zíde k tomu aj niekoľko hviezd, aj keď oproti Oscarom sú EFA stále malou domáckou akciou. Medzi nominovanými sú Tom Hardy (Locke), Stellan Skarsgård (Nymfomanka), Brendan Gleeson (Kalvária), Marion Cotillard (Dva dni, jedna noc) či Charlotte Gainsbourg (Nymfomanka). Určite dorazí Steve McQueen, britský režisér posledného oscarového víťaza 12 rokov otrokom, a „babička francúzskej novej vlny“ Agnes Varda – obaja v Rige dostanú čestnú cenu. 90-minútový záznam ceremónie môžete sledovať 20. decembra o 17.50 na HBO HD.
Film / seriál
Foto Profimedia.cz
HBO sobota 20. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC