Film / seriál

Enemy: Pozor na dvojníkov!

Enemy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Čo sa stane, keď Jake Gyllenhaal začne obsedantne prenasledovať Jakea Gyllenhaala? Také bizarné veci si ani nedokážete predstaviť!

Hneď dva filmy uvádzali spolu americký herec Jake Gyllenhaal a kanadský režisér Denis Villeneuve na jeseň 2013 na festivale v Toronte. Drámu Zmiznutie a podiv(uhod)ný thriller Enemy. V prvom si Gyllenhaal zahral detektíva vyšetrujúceho únos dvoch dievčat. V druhom dostal dokonca dvojrolu – univerzitného profesora histórie a herca, ktorý akoby mu z oka vypadol. Mladý ale mrzutý profesor žije vcelku rutinný život, hoci má po boku krásnu ženu v podaní Melanie Laurent. Preto, keď raz doma vo filme uvidí svojho dvojníka, rozhodne sa ho kontaktovať. Tým rozpúta reťazec bizarných udalostí, v ktorých víre mu hrozí, že stratí sám seba.  
Hypnotický surreálny thriller s desivou pointou vychádza z románu Dvojník Josého Saramaga, víťaza Nobelovej ceny. Pripomína aj Kafkovu Premenu a ďalších autorov zameraných na absurditu existencie, neistotu a podvedomie. Film vyhral päť Canadian Screen Awards, vrátane tých za najlepší film, réžiu a scenár. Niektorí recenzenti ho prirovnávali k Nolanovmu Mementu a oceňovali, že o jeho pochopenie sa musia diváci dosť snažiť. Režisér však v rozhovoroch obecenstvu aspoň napovedal – podľa neho je Enemy predovšetkým príbehom o opakovaní, konkrétne o probléme, ako žiť a učiť sa, bez toho aby sme stále opakovali tie isté chyby.

Enemy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 41.1 %
Foto HBO

Réžia Denis Villeneuve

Obsadenie Mélanie Laurent, Jake Gyllenhaal, Jane Moffat, Joshua Peace, Tim Post, Kiran Friesen, Loretta Yu

Dĺžka 90 min.

HBO piatok 24. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC