Film / seriál

Dvanásť rozhnevaných mužov

Dvanásť rozhnevaných mužov
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Rozohrať naozaj dobrú filmovú drámu na minimálnom priestore môže byť poriadny oriešok. Režisér Reginald Rose nakrútil brilantnú televíznu hru a nepotreboval na to veľa, len vynikajúcich hercov, výborného kameramana a všetko dokreslil skvelou hudbou. Vznikla tak citlivá a niekedy aj šokujúca sonda do sŕdc a myslí ľudí, ktorí nemajú nič spoločné, len to, že zasadli v súdnej porote.

Základnou myšlienkou filmu je, že aj trochu desivá právna kauza, ktorá vyzerá úplne jasne, by nemala byť splošťovaná a vnímať prvoplánovo, tak ako by si niektorí zákonodarcovia možno predstavovali. Obžalovaným je osemnásťročný mladík zo slumu, ktorý zabil svojho otca, bývalého trestanca a násilníka. Všetci, až na jediného porotcu, sú presvedčení, že ide o jednoduchý, priehľadný prípad. Onen „porotcovský záškodník“ netvrdí, že je chlapec nevinný, ale priebeh súdneho konania, obzvlášť mladíkov obhajca, v ňom vzbudzujú dojem, že tu niečo nesedí.

Ženám vstup zakázaný

Režisér Rose veľmi jemne, napriek tomu do detailov vykreslil všetky rôznorodé postavy. V porote zasadol vlastník garáží plný rasových predsudkov, spolu s ním pokojný obchodník s cennými papiermi, ktorý nechce ustúpiť z verdiktu vinný, ale aj na prvý pohľad múdry predavač, ktorý však volí vždy tak, aby nevypadol z hry, teda ako sa hovorí, kam vietor, tam plášť. Spoznáte však aj typického krásavca z reklamnej agentúry a starčeka, ktorý rozhodne ešte nie je senilní. Zaujímavá je postava hodinára, emigranta, ktorý si nadovšetko cení ideály a demokratické slobody.

Na úspechu filmu sa podpísalo skvelé obsadenie v čele s Henrym Fondom, ktorý si ako porotca číslo osem dáva záležať na tom, aby pomocou logických argumentov popostrčil ostatných k zmene verdiktu. Aj keď to vyzerá, že páni porotcovia sú tvrdohlaví barani a nikto a nič ich nedokáže presvedčiť, pomaličky sa v prípade začínajú objavovať drobné trhliny a tiež úplne nové dôkazy. Semienko neistoty aj pochybností pomaličky klíči.

S ubiehajúcimi minútami sa dá vytušiť, ako všetko dopadne, napriek tomu napätie nikam nemizne. Rose vybral naozaj skvelú „súdnu dvanástku“, hercov, ktorí predvádzajú celú škálu emócií a menia sa ako chameleóny.

Napríklad Lee J. Cobb je úžasný ako samorastlý človek, ktorého mučia spomienky na vlastného syna. Ed Begley sa vyložene vyžíva v úlohe trochu pokriveného a rozzúreného majiteľa garáže. Môžeme ešte spomenúť E. G. Marshalla ako prudérneho úradníka, Jacka Wardena, typického športového nadšenca či Roberta Webbera, ako povrchného chlapíka z reklamky.

Páni Rose, Lumet, Fonda a spol. držali v úctyhodnej vzdialenosti od miestnosti porotcov nežné pohlavie. Možno to nie je práve galantné, no „dvanástka“ si úplne vystačila sama, bez toho, aby filmu ubudol „pôvab“. Táto dráma je skrátka taká dobrá a provokatívna, že budete očarení aj nadšení zároveň.

Zaujímavosť

V úlohe porotcu číslo jedenásť, hodinára, sa predstavil Jiří Voskovec, ktorý za svojimi americkými kolegami rozhodne nezaostával.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Dvanásť rozhnevaných mužov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 87,8 %
Foto AMC

Réžia Sidney Lumet

Scénár Reginald Rose

Obsadenie Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Jack Klugman, Edward Binns, Jack Warden

Dĺžka 95 min.

AMC nedeľa 17. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC