Film / seriál

Dvaja muži, dve krajiny, jedno srdce

Brooklyn
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Zobrať sa a vycestovať úplne bez prostriedkov do inej krajiny vyžaduje odvahu. O to viac, ak sa píšu päťdesiate roky minulého storočia a vy sa snažíte dostať do Spojených štátov na lodi z Írska. A čo keď to všetko ešte skomplikuje fakt, že v oboch krajinách je niekto, koho milujete, a vy neviete, kde vlastne chcete byť?

Je rok 1951 a dospievajúca Eilis žije so svojou chorou sestrou Rose a mamou v mestečku kdesi v juhovýchodnom Írsku. Staršia Rose si uvedomuje, že sestričku v tomto zapadákove nečaká žiadna budúcnosť a napíše farárovi Floodovi, ktorý žije v Brooklyne, či by jej nepomohol s cestou do Veľkého jablka. Nakoniec Eilis naozaj na Roseino naliehanie odíde do Ameriky, hoci sa jej z domova veľmi nechce. Na nesmelé dievča čaká v novej krajine plno zmien. Keď už konečne nájde prácu a zamiluje sa, prichádza z Írska zdrvujúca správa, ktorá ju donúti sa do rodnej vlasti vrátiť…

Brooklyn je predovšetkým romantická dráma a ide tu o lásku. Eilis sa síce zamiluje v Brooklyne, ale keď sa musí na nejaký čas vrátiť do Írska, stretne tam muža, ktorý by za iných okolností býval jej spriaznenou dušou. Musí si vybrať nielen medzi nimi, ale aj medzi krajinami – dá prednosť rodnému Írsku, aj keď život v ňom nie je žiadny med, alebo Amerike, krajine nekonečných možností?

Krehkú Írku stvárnila dvadsaťdvaročná Saoirse Ronan (vyslovuje sa „Sírša“), ktorá prvýkrát zaujala v Pokání s Keirou Knightley (vtedy mala 13 rokov), ktorá je mimochodom jej hereckým vzorom. Za Pokánie aj Brooklyn bola tiež nominovaná na Oscara. Jej osudových mužov si zahrali Domhnall Gleeson (siedmy diel Hviezdnych vojen) a Emory Cohen (The Place Beyond the Pines).

Silnú romantickú drámu Brooklyn, ktorej predlohou bola rovnomenná kniha írskeho spisovateľa Colma Tóibína, ocenili aj filmoví kritici. Film získal v roku 2016 Cenu Alexandera Kordu za najlepší britský film v rámci cien BAFTA, herečka Saoirse Ronan zase ocenenie New York Film Critics Circle za najlepšiu herečku. Zaujímavé je, že Eilis vôbec nemala stvárniť ona, do úlohy bola pôvodne obsadená Rooney Mara. Rodičia Saoirse Ronan, Paul a Monica, navyše zdieľajú s hlavnou postavou podobný osud, počas recesie v 80. rokoch odišli z Írska do New Yorku, kde sa herečka v roku 1994 narodila, keď ale mala tri roky, rodina sa opäť sťahovala späť do Európy.

Saoirse Ronan na filme najviac oceňuje fakt, že ženské charaktery „nie sú idealizované alebo zobrazované príliš eroticky – sú to normálne ženy. Moja postava bola napísaná veľmi inteligentne, prešla si dlhou cestou a vo filme je veľa scén, v ktorých sa stretáva len s ďalšími ženami.“ Herečka si pochvaľovala aj spoluprácu so svojimi dvoma hereckými kolegami, scény s Emorym Cohenom pre ňu ale vraj boli výzvou: „Emory a ja pracujeme odlišne. Veľmi sa na úlohu pripravuje, ale ja nie. Teda, prečítam si scenár, ale nič nerozoberám, neanalyzujem a Emory naopak áno. Bolo však skvelé, že medzi nami fungovala táto dynamika jin a jang.“

Film si užijú nielen odvážlivci, ktorí sa rovnako ako Eilis vydali úplne sami do inej krajiny, a dokážu preto pochopiť jej pocity, ale aj romantické duše, ktoré veria na osudovú lásku. Diváci sa okrem srdcervúcich momentov môžu tešiť aj na peknú retro atmosféru, zábery New Yorku a prepracované kostýmy. Už kvôli nim stojí za to Brooklyn vidieť – odporúčame vám však vybaviť sa aspoň jedným balením vreckoviek.

New York!

Toto americké veľkomesto proste priťahuje. v akých filmoch sa ešte môžete pokochať pohľadom na jeho ulice?

Raňajky u Tiffanyho (1961)

Kultový film podľa knihy Trumana Capoteho rozpráva o krásnej Holly Golightly v podaní Audrey Hepburn. Okrem New Yorku si užijete aj do detailov premyslené kostýmy, líčenie a šperky.

Krstný otec (1972)

Dalšia kultová záležitosť pochádza z dielne F. F. Coppolu a rovnako ako v Brooklyne si užijete zábery na newyorské uličky a skvelé retro kostýmy. Aj keď v Krstnom otcovi je to všetko oveľa drsnejšie.

New Yorku, milujem Ťa! (2008)

Mozaika príbehov nadväzuje na film Paríž, milujem Ťa a ukazuje nám romantický pohľad na americkú metropolu. Jednotlivé príbehy sa odohrávajú v piatich rôznych štvrtiach a každý je režírovaný iným tvorcom.

Vlk z Wall Street (2013)

Leonardo DiCaprio vyčíňa ako milionár a ukazuje nám svet bankárov, kde nie je núdza o drogy, alkohol a stres. A okrem toho tiež skvelé zábery na New York – často z drahých reštaurácií na 50. poschodiach mrakodrapov, z ktorých je úžasný výhľad na celé mesto.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Brooklyn

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,1 %
Foto HBO

Réžia John Crowley

Scénár Nick Hornby, Colm Toibin (kniha)

Obsadenie Saoirse Ronan, Brid Brennan, Fiona Glascott, Eileen O‘Higgins, Peter Campion, Eva Birthistle, Julie Walters, Emily Bett Rickards, Domhnall Gleeson

Dĺžka 111 min.

HBO sobota 28. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC