Film / seriál

Drsní poliši z Miami

Jamie Foxx a Colin Farrell
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Jamie Foxx a Colin Farrell sa ako detektívi v utajení snažia vykoreniť obchodovanie s drogami v miamskom podsvetí, ich profesijný a osobný život sa ale čoskoro začne nebezpečne prelínať a hranice medzi zákonom a zločinom sa povážlivo tenšia.

Predlohou filmu sa stal rovnomenný akčný seriál, ktorý sa vysielal v rokoch 1984–1989 a vo svojom čase bol v USA veľmi populárny, pravdepodobne aj preto, že sa líšil poňatím od „osmdesiatkových“ diel. Obsahoval rýchle vozy, krásne ženy, pastelové farby a veľa akcie, všetko umocnené exotickým prostredím Miami, k tomu originálnou hudbou skladateľa Jana Hammera, mimochodom českého pôvodu, určenou pre mladých divákov. Seriálu predchádzal dvojhodinový pilot, plnohodnotný film Miami Vice sa ale na plátna kín dostáva o viac než dvadsať rokov neskôr a svojím predchodcom sa samozrejme inšpiroval.

Okrem niektorých prvkov (zbrane, autá, ženy) sa do filmu vracia aj ústredná dvojica, ktorá je, ako to už v takýchto žánrovkách býva, mierne nesúrodá. Pôvodných predstaviteľov detektívov, ktorí sa snažia rozbiť obchod s drogami, nahradili súčasné hollywoodske hviezdy.

Jamie Foxx stvárnil pokojného a zdvorilého Ricarda Tubbsa, ktorý žije s počítačovou analytičkou Trudy (Naomie Harris), úloha záletníka s drzou pusou Jamesa „Sonyho“ Crocketta akoby bola napísaná priamo na telo Colinovi Farrellovi.

Obaja parťáci z mravnostného oddelenia miamskej polície (skratka Miami Vice) pracujú na odkrytí organizovaného obchodu so zbraňami a narkotikami a v utajení sa dostávajú do gangu Arcángela Montoyi. 

Ako fingovaní prepravcovia drog sa snažia odkryť pozadie zdanlivo nezničiteľnej organizácie, situácia sa ale značne skomplikuje vo chvíli, keď sa nevyliečiteľný sukničkár Sonny zamiluje do Isabelly (Gong Li), zhodou okolností narkobarónovej milenky. Rozbieha sa hra na ostrí noža a aj tá najmenšia chyba môže všetkých zúčastnených stáť život.

Réžie a scenára sa chopil Michael Mann, človek, ktorý sa veľkou mierou podieľal aj na pôvodnom seriáli ako výkonný producent. K natočeniu celovečeráku Miami Vice ho na party k jeho filmu Ali dlho prehováral Jamie Foxx, ktorý si vo filme o slávnom boxerovi zahral. „Jamie ma veľmi presviedčal, aby si mohol zahrať nového Tubbsa. Moja prvá reakcia bola, to si musíš robiť srandu, prečo by som sa mal vracať k Miami Vice? Potom som sa ale znova pozrel na pilot a niektoré z raných epizód a bol som očarený emočnou silou tých príbehov,“ vysvetľuje režisér, prečo nakoniec podľahol. Spoluprácu s režisérom Mannom si pred natáčaním „odkrútil“ aj Colin Farrell a to v thrilleri Collateral.

Obaja hlavní herci sa museli dôkladne pripraviť na akčné scény, ktorých je vo filme plno: „Podstúpili veľmi dôkladný tréning a bola to veľmi tvrdá práca, vyzerajú dobre, pretože sú dobrí, a sú dobrí preto, že naozaj v reáli dokážu všetko, čo vidíme vo filme. Som na ich prácu veľmi pyšný,“ pochvaľuje si režisér svojich hercov. Colin Farrell naopak vystrúhal poklonu jemu: „Michael chce, aby všetko bolo čo najviac reálne. ,Prečo by som mal niečo simulovať, keď to môžem urobiť naozaj‘ je jeho prístup. Rieši esteticky každý obraz, snímanie, farby, architektúru, hudbu, proste všetko.“

Film sa od svojho seriálového predchodcu predsa len v niečom líši. Mesto Miami už vyzerá inak, hlavne v noci, preč sú pastelové farby, pohodová atmosféra, plameniaky, žiarivé bundy s vyhrnutými rukávmi, neónová grafika i úvodná znelka z pera Jana Hammera. Ten síce dostal ponuku opäť zložiť hudbu, ale keď odmietol, vzal si túto úlohu na starosť John Murphy (Zbaľ prachy a vypadni!, Sunshine, Kick-Ass). Filmové Miami Vice je drsnejšie, ponurejšie a berie všetko viac vážne. Na divákov čaká pomalšie tempo, zaujímavý pohľad do prostredia organizovaného zločinu a práca v utajení, ktorému použitie digitálnej kamery dodáva ešte viac autentickosti, a prácne budovaná napätá atmosféra.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Miami Vice

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,8 %
Foto FilmBox

Réžia Michael Mann

Scénár Michael Mann

Obsadenie Keye Luke, Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Luis Tosar, Naomie Harris, John Ortiz

Dĺžka 133 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC