Film / seriál

Doylov okrsok: Atmosféra javorového listu

Doylov okrsok

Vo všetkých ohľadoch je kanadský krimiseriál výnimočným dielkom jediného muža. Jeho hlavná hviezda Allan Hawco si ho nielen vymyslel, ale v Doylovom okrsku robí všetko, čo mu napadne.

Allan Hawco je svojím spôsobom unikát. Na televíznej obrazovke ani za ňou sa nepohybuje veľa ľudí, ktorí by rovnako ako on boli zároveň hlavnou hviezdou, duchovným otcom, scenáristom a producentom vlastného seriálu, dokonca strihá všetky časti. Doylov okrsok je proste výlučne jeho. „Je to paráda, pretože nie je čas sa s hocičím zbytočne piplať,“ hovorí hlavná hviezda a tak ďalej v jednej osobe. „Doylov okrsok je iba moje dieťa, takže dokážem byť prísnejší ako ostatní. Z kreatívneho uhla pohľadu na vec platí, že seriál má vo všetkom prednosť. Aj keď si obľúbim nejakú repliku alebo scénu, keď sa stavia do cesty deju, musí vypadnúť.“
 

Prakticky rodinná prax

Hlavným hrdinom Doylovho okrsku je súkromný vyšetrovateľ a bývalý policajt Jake Doyle, ktorý si založil detektívnu agentúru s vlastným otcom. V prakticky rodinnej praxi im pomáha policajtka Leslie, otcova druhá manželka Rose a mladá Tinny, ktorá je neterou Doyla mladšieho a vnučkou staršieho. Rôzne prípady ich zatiahnu do všemožných situácií, ale nie vždy pri tom zostávajú na „správnej“ strane zákona.
 
Hawco seriál odštartoval s víziou príbehu, ktorý by sa mohol vyvíjať naprieč piatimi sériami. Vďaka veľkému úspechu sa nakoniec dočkal šiestich sérií. Jednou z vecí, ktorá Doylov okrsok odlišuje od záplavy iných policajných a detektívnych show je to, že je výhradne kanadský. V Kanade sa odohráva a má tiež vyslovene kanadské reálie. Atmosféra javorového listu by nemohla byť dokonalejšia, ani keby si Doyle obúval kanady. 
 

Sranda nemusí byť

Mal som v úmysle stvoriť seriál, na ktorý by Kanaďania mohli byť hrdí,“ hovorí Hawco. „Keby sa mi to nepodarilo, bolo by to smutné.“ Pritom nejde len o provinciu Newfoundland, kde sa väčšina Doylovho okrsku odohráva. Hawco chcel, aby si obyvatelia Calgary povedali: „Hej, to je super seriál z Kanady! Pretože „kanadskosť“ je u Hawca na jednom z prvých miest, dáva si záležať aj na tom, aby do rolí obsadzoval miestnych hercov. „Urobil som kanadský seriál pre celý svet bez toho, aby som si z mojej krajiny musel robiť srandu. Nie, že by sme v Kanade nemali zmysel pre humor, ale Doylov okrsok dokazuje, že aby sa to páčilo aj inde, nemusíme to preháňať.“

Doylov okrsok

Film / seriál
Foto Universal

Réžia Stefan Scaini, John Vatcher, Keith Samples, Steve DiMarco, Brad Peyton, James Allodi, Robert Lieberman, a další

Obsadenie Allan Hawco, Krystin Pellerin, Mark O'Brien, Marthe Bernard, Sean McGinley, Lynda Boyd, Steve O'Connell

Dĺžka 45 min.

pondelok 13. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC