Film / seriál

DiCapriových 90 životov

Leonardo DiCaprio
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Nezabili ho indiáni, medveď, mráz, hlad ani vrah jeho syna. Vo veľkolepom akčnom thrilleri Revenant Zmŕtvychvstanie vzdoruje zálesák Hugh Glass na divokom Západe smrti, kam sa len pozrie.

Studnica historiek z éry dobývania americkej divočiny je nepreberná. Režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritua (Birdman, Amores perros) zaujal príbeh istého Hugha Glassa, ktorý sa pred dvesto rokmi živil ako trapper na území dnešnej Južnej Dakoty a dokázal prekonať neuveriteľné nástrahy osudu. Iñárritu si pôvodnú historku značne prifarbil a na jej základe natočil príbeh zrady a pomsty, ktorý sa pohybuje na pomedzí westernu, psychologickej drámy a prírodopisného dokumentu.

Glass v podaní Leonarda DiCapria žije na hranici: je síce beloch, ale žil aj s indiánmi a teraz poriadne nepatrí ani medzi domorodcov, ani kolonizátorov. Skúsený zálesák spolu so svojím synom – miešancom – niekedy okolo roku 1823 pomáha viesť výpravu bielych lovcov kožušín na západ od rieky Missouri. Po tom, čo skupinu zdecimuje útok Indiánov, Glass zavelí zanechať cenné kože na mieste a ustúpiť na základňu, čo sa nepáči chamtivému lovcovi Fitzgeraldovi. Keď Glassa potrhá medvedica a Fitzgerald ho dostane na starosť, pochová desivo zraneného muža zaživa. Glass však dokáže nielen prežiť, ale dokonca vyrazí na cestu pomsty.

Aj kvôli martýriu, akým si musel pri natáčaní prejsť, je postava „nesmrteľného“ trappera DiCaprivým životným výkonom: herec sa bije s ľuďmi aj medveďom (hoci digitálnym), padá zo skál, brodí sa riekami, strávi noc v útrobách vyvrhnutého koňa, to všetko v lone nádhernej nedotknutej prírody. Druhým hlavným hrdinom filmu je preto kameraman Emmanuel Lubezki, ktorý všetku tú krásu divočiny dokázal zachytiť pomocou dlhých záberov, natočených len s pomocou prirodzeného svetla.

V Revenantovi sa nikam neponáhľa: prírode i osudu je ľudské pachtenie na smiech a aj tak si nakoniec vezmú, čo im patrí. Iñárritu, Lubezki a DiCaprio vytvorili dielo, ktoré k presahu a transcendencii dospieva cez krv, pot, slzy a odhodlanie, na strane hrdinov pred kamerou aj za ňou.

Revenant sa do dejín zapíše predovšetkým ako film, za ktorý Leonardo DiCaprio konečne získal Oscara. Predtým bol nominovaný za výkony vo filmoch Čo žerie Gilberta Grapea, Letec, Krvavý diamant a Vlk z Wall Street. Na to, že herec vytúženú zlatú sošku napokon vybojuje, vypisovali stávkové kancelárie extrémne nízke kurzy a oscarová akadémia by mu ju možno „priklepla“ proste už len za zásluhy. DiCaprio si ju však fyzicky náročným výkonom, pri ktorom takmer nezlezie z plátna, zaslúžil viac než bohato.

Oscarová nádielka bola pre Revenant historicky zaujímavá aj inak. Alejandro González Iñárritu sa vďaka filmu stal len tretím človekom, ktorý získal Oscary za réžiu dva roky po sebe (pred tým bodoval s tragikomédiou Birdman). A kameraman Emmanuel Lubezki je teraz jediným filmárom na svete, ktorý má tri Oscary za kameru. Navyše patrí medzi iba troch ľudí, ktorí na Oscaroch bodovali tri roky po sebe v tej istej kategórii: sošky zožal za podiel na Gravitácii a Birdmanovi.

DiCaprio sa rozhodol urobiť pre získanie Oscara naozaj všetko: dokonca zjedol kus surovej bizónej pečene, aj keď je vegetarián. Naučil sa tiež strieľať z muškety, zakladať oheň bez zápaliek, hovoriť dvoma indiánskymi jazykmi či liečiť zranenia domorodými metódami. To všetko ako bonus k už tak vyčerpávajúcemu natáčaniu. Len jediný raz sa odvážil režisérovi Iñárrituovi naznačiť, že by bol čas prerušiť prácu – to keď zavládli také mrazy, až prestávala fungovať kamera.

Najväčšiu komplikáciu však spôsobil fakt, že sa filmárom na severe USA roztopil sneh. Veľký bojovník za ekológiu DiCaprio to pripisoval globálnym zmenám klímy, čím spôsobil veselie miestnych obyvateľov: za oteplenie mohol v oblasti bežný vlahý vietor zvaný chinook, ktorý indiáni prezývali „snehožrút“. Štáb sa musel narýchlo presunúť cez pol zemegule do južnej Argentíny, čím značne zaťažil životné prostredie. DiCaprio sa za to ospravedlňuje v dokumente Before the Flood, ktorý koprodukoval a v ktorom vystupuje.

Výpravné predstavenie ukazuje život v americkej divočine ako surový boj s hladom, nevyspytateľnými živlami a nepriateľmi na všetkých stranách. Zápas hlavného hrdinu berie dych rovnako ako zábery úchvatnej prírody.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Revenant Zmŕtvychvstanie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,6 %
Foto HBO

Réžia Alejandro González Iñárritu

Scénár Mark L. Smith, Alejandro González Iñárritu

Obsadenie Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Paul Anderson, Lukas Haas, Brendan Fletcher

Dĺžka 151 min.

HBO streda 21. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC